Koktajl białkowy
Kolorowe koktajle są idealne jako element przed lub potreningowego jadłospisu. Tym bardziej, że są proste i szybkie do przygotowania. Dziś zaserwuję koktajl bananowy z białkiem i korzeniem maca.
Maca (Lepidum peruvianum) uprawiana jest w Ameryce Południowej na terenie Andów od ponad 2000 lat. Rośnie na wysokości 4000-4500 m. n. p. m. Należy do roślin krzyżowych, podobnie jak jarmuż, brokuł, kapusta czy kalafior. Suszony korzeń maca składa się w około 59% z węglowodanów, 10% białka, 8,5% błonnika. Tłuszcze stanowi z kolei około 2,2% jej składu. Maca jest ponadto dobrym źródłem wapnia, sodu, żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B i witaminy C. Jak wykazano, stosowanie korzenia maca wpływa korzystnie na poprawę płodności oraz libido. Natomiast ze względu na swoje działanie energetyzujące maca może być również polecana osobom, którym na co dzień towarzyszy na duży wysiłek fizyczny czy psychiczny.
Sposób przygotowania:
Zblenduj wszystkie składniki i gotowe.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Bardzo smaczny!
Jak dobrze pamiętam to był już podobny koktajl. Ale zapotrzebowanie na niego jest tak duże. Iż trzeba go polecić drugi raz. Pozdrawiam.?