Buraczane kopytka

Co dziś proponuję na danie węglowodanowe?

A może kopytka, ale w trochę innej wersji – buraczanej ?:)
Osobiście użyłam w przepisie buraka, ale możesz śmiało wykorzystać także Lio Shake.

Dlaczego Lio Shake i dlaczego burak? Pewnie już wiesz, ale przypomnę najważniejsze korzyści.

Liofilizowany burak w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik.

Burak to świetne źródło witamin z grupy B, a w szczególności folianów, oraz potasu, fosforu i żelaza. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza także obecności azotanów, które w organizmie przetwarzane są w tlenek azotu.

Przygotowanie:

Bataty obrałam ze skórki i piekłam w żaroodpornym naczyniu około 50 minut w 180 stopniach. Następnie pokroiłam je i zblendowałam z burakiem. Powstałe puree przełożyłam do miski i dodałam pozostałe składniki, po czym całość wymieszałam.  z powstałego ciasta uformowałam długie walce grubości kciuka. Pokroiłam je w kształt kopytek i ponacinałam nożem. Do garnka z gotującą wodą dodałam odrobinę soli oraz tłuszcz kokosowy. Wrzuciłam kopytka i gotowałam do momentu ich wypłynięcia.

Komentarze 15 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kochana, dziękuję za ten przepis. Kocham kopytka, ale nie mogę jeść nabiału, zatem dla nie jak znalazł, Z tym, że robię je z puree z dyni zamiast buraka.

Witam, planowałabym zrobić większą ilość tych kopytek – czy można je po ugotowaniu zamrozić i potem odmrażać w miarę potrzeb czy też ich zamrożenie spowoduje, że stracą np. właściwości odżywcze? Pozdrawiam !

Zrobiłam i są pyszne lecz doprawiłabym czymś co podkręciłoby smak. Fajny przepis 🙂

Przepraszam, ile sztuk Ci wyszło? ☺

Pani to ma świetne pomysły. Spotkam się z krytyką, że panią chwalę. Ale coś dobrego zawsze trzeba pochwalić. Nigdy bym nie wpadł na taki pomysł jak pani. Pozdrowienia.

Wyglądają apetycznie 🙂 I się skuszę na zrobienie. Tylko mam jedno pytanie – przy liście składników jedna kropka z listy jest pusta. Czy to brak jakiego składnika się wkradł czy też skład podany jest kompletny a jedna kropka za dużo tylko? Byłabym wdzięczna za odpowiedź ponieważ chciałabym żeby kopytka się udały 🙂 Pozdrawiam.

Witam, mam pytanie trochę z innej beczki, mianowicie mam problem z ciśnieniem – jest ono przeważnie za niskie, czasem górne spada nawet do 90 – jakieś naturalne propozycje na jego podwyższenie ??
Serdecznie pozdrawiam 😉

Aniu, te proporcje to na ile ok koperek?
Pozdrawiam gorąco ?

super pomysł , ja jadłam ostatnio podobne tylko, że dyniowe:) pozdrawiam i juz nie mogę doczekać się kalendarza by Ann:)

Wow… suplementy w sklepie 🙂
Czekam jeszcze na dostawę masła migdałowego i mojego ulubionego białka ryżowego 🙂