Pyszna zupa krem z buraka i malin

Połączenie nieoczywiste i zaskakujące ale wierzcie mi bardzo smaczne. Burak i malina łączą dziś swoje wspaniałe właściwości w pysznej zupie krem :).

 

Sposób przygotowania:
Buraki ugotuj w łupinach, następnie obierz i pokrój na drobne kawałki (możesz też skorzystać z kupionych i już ugotowanych). Przełóż do garnka, dodaj wodę, przyprawy oraz maliny i gotuj na małym ogniu. W tym czasie na patelni rozgrzej masło ghee i pokrojoną drobno cebule zeszklij na średnim ogniu. Cebulę przełóż do garnka i dodając powoli mleczko kokosowe, zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej mleczka koksowego lub odrobinę wody.

Jeśli lubisz możesz dodać na wierzch wiórki kokosowe lub prażone nasiona słonecznika bądź pestki dyni. Ja lubię do zup krem dodawać masło z migdałów lub z orzechów nerkowca :).

Smacznego!

 

 

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Uwielbiam wszystkie zupy, ale buraki z malinami to czysty obłęd. Zarówno smaku jak i koloru!

Oj dzis zostalo mi z obiadu buraczkow(nie doprawiam burakow,poniewaz jadamy buraczki bez przypraw).Zrobilam zupe krem z malinami…. …..kolor obledny a smak z maslem migdalowym yhmmm cudo!

Hm… ciekawe połączenie. Nie przepadam za zupami owocowymi, wręcz ich nie lubię, ale w połączeniu z burakiem brzmi… ciekawie ;>