Krwisty detoks
Mam nadzieję, że tak jak ja bardzo lubicie buraki. 🙂 Jeżeli nie — to postaram się Was do nich przekonać. Zwłaszcza że mają nie tylko wiele kuchennych zastosowań, ale są też świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Należą do warzyw okopowych, więc warto sięgać po nie także zimą.
Buraki to świetne źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu w jednym. Znaleźć można w nich także witaminę C — czyli niezastąpiony dla skóry przeciwutleniacz. Poza witaminą C pozytywnie nie tylko na skórę, ale i ogólne zdrowie wpłyną barwniki buraka — betalainy.
Jeżeli jeszcze Was nie przekonałam, to może zrobi to przepis, który dla Was przygotowałam — szybka i pyszna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Kto próbuje? 🙂
Sposób przygotowania:
Imbir i marchew starłam na tarce, a następnie wszystkie składniki zblendowałam. Tak, to jest aż tak proste! Oczywiście, jeżeli wolicie możecie dodać więcej wody, dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji.
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
O tak, buraki niedoceniane i źle się kojarzące, a wspaniałe.