Krwisty detoks

Mam nadzieję, że tak jak ja bardzo lubicie buraki. 🙂 Jeżeli nie — to postaram się Was do nich przekonać. Zwłaszcza że mają nie tylko wiele kuchennych zastosowań, ale są też świetnym źródłem witamin i składników odżywczych. Należą do warzyw okopowych, więc warto sięgać po nie także zimą.

Buraki to świetne źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu w jednym. Znaleźć można w nich także witaminę C — czyli niezastąpiony dla skóry przeciwutleniacz. Poza witaminą C pozytywnie nie tylko na skórę, ale i ogólne zdrowie wpłyną barwniki buraka — betalainy.

Jeżeli jeszcze Was nie przekonałam, to może zrobi to przepis, który dla Was przygotowałam — szybka i pyszna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Kto próbuje? 🙂

 

Sposób przygotowania:

Imbir i marchew starłam na tarce, a następnie wszystkie składniki zblendowałam. Tak, to jest aż tak proste! Oczywiście, jeżeli wolicie możecie dodać więcej wody, dla uzyskania bardziej płynnej konsystencji.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany