Leczo z soczewicą i bakłażanem
Czerwona soczewica to dobry wybór, jeśli chcecie wzbogacić swoją dietę o roślinne białko, a przy tym oszczędzić czas spędzany w kuchni. W przeciwieństwie do większości nasion roślin strączkowych czerwona soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania, a jej ugotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Sprawdzi się we wszelkich daniach jednogarnkowych np. jako dodatek do wegańskiego leczo. Przepis znajdziecie poniżej 🙂
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę: bakłażana, paprykę, cukinię i suche nasiona soczewicy. Całość przyprawiłam solą, papryką ostrą, pieprzem i zalałam wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Gotowałam przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodałam przekrojone na pół pomidorki.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…