Łosoś zapiekany w szynce parmeńskiej ze szparagami

Kochani, w ostatnim wpisie wspomniałam, jak bardzo kocham maj za świeże szparagi, młode warzywa i całą tę energię, którą wiosna wnosi do kuchni. Szparagi mają masę folianów i witaminy C, a przy tym są lekkie i chrupiące – szkoda z nich nie korzystać! Do tego dorzucam łososia, bo to mój niezawodny klasyk na porcję białka i cennych kwasów omega-3 (czyli solidny zastrzyk dla serca i mózgu). Całość otulam cieniutką szynką parmeńską, która dodaje słonego, włoskiego akcentu i pilnuje, żeby ryba pozostała soczysta. Dziesięć minut w piekarniku i mamy obiad godny majówki – szybki, zdrowy i pachnący wiosną.

 

Sposób przygotowania:

Najpierw rozgrzałam piekarnik do 180 °C i posmarowałam żaroodporne naczynie minimalną ilością oliwy. Na dnie rozłożyłam świeże, zielone szparagi i oprószyłam je odrobiną pieprzu. Filet z łososia (bez skóry) owinęłam cienkimi plastrami szynki parmeńskiej, ułożyłam go na szparagach, skropiłam wszystko sokiem z cytryny i posypałam oregano oraz tymiankiem. Danie włożyłam do piekarnika. Po około dziesięciu minutach wyjęłam danie z piekarnika i wraz z całą rodzinką zzachwycaliśmy się tym idealnie wiosennym połączeniem!

 

Kochani, szparagowe love trwa w najlepsze – pochwalcie się swoimi ulubionymi kombinacjami i zainspirujmy się wzajemnie!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany