Zupa krem z pieczonych buraków i batata

Ciepłe zupy to must have na zimowym stole. Działają rozgrzewająco, są sycące i szybkie w przygotowaniu. Pożywienie traktuję niczym lek oraz dodatkowe wzmocnienie organizmu.

Starajmy się je jeść codziennie, nie tylko na obiad. Osobiście bardzo lubię warzywne kremy i często zamieszczam przepisy właśnie na takie zupy. Co dziś dla Was przygotowałam?

 

Zupa krem z pieczonych buraków i batata

Bataty i buraki umyć dokładnie i piec w temperaturze 180 stopni – do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić.
Kaszę jaglaną opłukać dobrze pod bieżącą wodą i dodatkowo przelać wrzątkiem. Gotować na małym ogniu. Następnie przełożyć ją do bulionu włożyć do niej kawałki obranego jabłka i zagotować. Dorzucić cebulę i czosnek i dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać buraka i bataty, doprawić i wszystko zblendować. Jeśli zupa tego wymaga – dodać trochę wody i jeszcze chwilę gotować.

Komentarze 20 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

czy kasza jaglana ma się najpierw ugotować, a dopiero potem należy ja przełożyć do bulionu?

Przepyszna zupka. Dodałam jeszcze mleko kokosowe i można się uzależnić. Pozdrawiam

z mlekim kokosowym jest pycha

wlasnie jestem po pierwszej porcji… ta zupa jest obledna!!! moglabym ja jesc codziennie! 😀

Bataty i burak piecze się już 25 minut i nic 🙁 mają siedzieć godzinę?

To normalne ? buraki potrafią faktycznie piec się przez godzinę albo i dłużej

ja pieklam buraki ok 1h15min 🙂

Będę dziś gotować <3
Ciekawe, czy mężczyzna oporny na próbowanie nowości skosztuje troszkę 🙂

Czas na pyszną zupę po wczorajszych warsztatach w Lodnynie ??

Czy kaszę jaglaną można zastąpić innym produktem? A jak tak to jakim? Bo ja raczej nie lubię tego produktu.