Makowiec w zdrowej wersji

Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą, a więc i pora na świąteczne przepisy! Dla odmiany, z okazji Mikołajek, chciałabym podzielić się z Wami przepisem na makowiec w zdrowej wersji.

Czy zastanawialiście się może jakie korzyści może nieść za sobą jego spożywanie? Mak jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz szeregu składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, cynku, fosforu czy selenu. Dodatkowym atutem jest fakt, że bardzo dobrze wzbogaca naszą dietę w błonnik pokarmowy. Jako przedstawiciel roślin oleistych dostarcza naszemu organizmowi również wielu kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Wszystkie właściwości maku sprawiają, że pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także chroni przed pojawieniem się dolegliwości ze strony układu krążenia. Warto także podkreślić, że wspiera poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Czy to wystarczająca ilość dowodów na to, że makowiec może być zdrowy? Jeżeli tak, to zapraszam do pieczenia 🙂

 

Sposób przygotowania:

Sparzyłam mak i przepłukałam go na sitku pod bieżącą wodą, a następnie gotowałam z mlekiem roślinnym przez 30 minut. Kiedy mak wystygł, zmieliłam go w malakserze. Białka jaj ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Masło wymieszałam z cukrem kokosowym, żółtkami i wanilią. Jabłka starłam na tarce o średnich oczkach. Wymieszałam z masą makową, mąkami (można pominąć mąkę kukurydzianą i dodać 6 łyżek samej mąki gryczanej), cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia, wcześniej sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy. Wszystko wymieszałam i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec piekłam w 180°C przez około 40 minut. Rozpuściłam czekoladę. Płynną czekoladą polałam ostudzone ciasto i udekorowałam płatkami migdałów.

 

Makowiec_w_zdrowej_wersji

Komentarze 43 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ten makowiec gosci na naszym swiatecznym stole juz od 3 lat, taka swiateczna tradycja 🙂
W weekend upieklam go na festyn firmowy i okazal sie przebojem, kolega stwierdzil, ze lepszago makowca w zyciu nie jadl:) A poniewaz mieszkamy w Austrii, dzis tlumacze przepis na j. niemiecki z obawiazkowa informacja, ze to ciasto od Ani Lewandowskiej:)

czy można dać mąkę jaglaną lub owsianą zamiast gryczanej i kukurydzianej?

Kusi mnie ten przepis ale jest mało precyzyjny! “Wymieszać” masło z żòłtkami znaczy ubić je z tymi żòłtkami ,czy rostopić i wymięszać z zòłtkami??

A i bialka sa tylko ubite. Kiedy co i jak nie jest juz dalrj napisane

Makowiec pyszny. Dałam erytrytol zamiast cukru, pominęłam syrop z agawy, reszta bez zmian. Jutro udekoruję 😉 chyba trochę pójdzie przed wigilią 😉

Zupełnie pominęłaś slodzidlo? Jajue jabłka dałaś? Myślisz, że szara reneta będzie ok?

Gdzie polecacie kupić zmielony mak? Nie jest dostępny wszędzie.

Zrobiłam… i masło należy na pewno rozpuścić a przynajmniej dużo wcześniej wyjąc. Wyszła duża porcja ale… po 40 minutach był niedopieczony… ? musiałam dołożyć jeszcze 15.. ale w ogóle to przepyszny…

Długo się opierałam przed zrobieniem tego ciasta, bo nigdy nie robiłam makowca, ale postanowiłam, że zaryzykuje, bo w końcu idą święta:) I się zakochałam w tym smaku! Nie wiem jak Ty wymyślasz te przepisy, ale są przepyszne! A przyznam, że już nie pierwszy Twój przepis realizuję w kuchni. Jedyne cobym zmieniła, to ilość cukru i tłuszczu, bo jest ich trochę za dużo jak dla mnie. Poza tym, rewelacja.

Czy użyła Pani zmielonego maku,czy mieliła go dopiero po ugotowaniu? z przepisu wynika że zmielony mak ugotowac i jeszcze raz zmielić. ?

Pani Aniu, ale po co mielić mak który już jest zmielony?

Jak przelać przez sitko ZMIELONY mak? Nie przeleci przez oczka razem z wodą? A póżniej zmielić? Jakieś to nie jasne wszystko. Czy ktoś zrobił to ciasto?

Makowiec wyszedl jamusny!? zniknal w przeciagu 24h? Wiec na pewno bedzie u nas czestym gosciem.
Ja zamiast syropu z agawy dodalam miodu i 6 lyzek maki kukurydzianej, gdyz nie mialm ani syropu z agawy ani maki gryczanej. Moja blaszka ma rozmiar 23 cm, po upieczeniu wyszedla delikatnie ponad blaszke wiec spokojnie mozna skorzystac z wiekszej?

Czy masło trzeba wyjąć z lodówki i utrzeć z cukrem i żółtkami?

Czy gotowałaś już zmielony mak ?

Czy makowiec po upieczeniu jest mokry w środku?

Cukier kokosowy jest dobry dla cukrzyka? Wlasnie wykryto u mni cukrzyce ciazowa 🙁

niestety nie, cukier kokosowy jest zdrowszy ale nadal podnosi poziom insuliny, trzebaby spróbować z erytrolem ale szczerze nie mam pojęcia jak sie piecze na erytrolu

Czy może Pani podać rozmiar tortownicy? Jakiego mleka roślinnego Pani używała?

O co chodzi z:
3 łyżki mąki gryczanej (lub 6 łyżek samej mąki gryczanej)?
Jutro działam ? dam znac jak wyszło

6 łyżek mąki gryczanej LUB 3 łyżki mąki gryczanej i 3 łyżki mąki kukurydzianej 🙂

Chodzi o to że możesz dac 3 łyżki mąki kukurydzianej i 3 łyżki mąki gryczanej, lub 6 łyżek tylko mąki gryczanej.

W przepisie jest podane 3 lyzki maki kukurydzianej I 3 lyzki maki gryczanej. Ale zamiast maki kukyrydzianej mozna uzyc tylko make geyczana (6 lyzek).

W przepisie jest podane 3 lyzki maki kukurydzianej i 3 lyzki maki gryczanej. Ale mozna uzyc tylko make gryczna i wtedy bedzie 6 lyzek.

W sumie jest 6 łyżek mąki… skoro pomijasz jedną to nadal musisz mieć 6, czyż nie?

W sumie ma być 6 łyżek mąk. Jeśli chcesz możesz dać samą gryczaną (6 łyżek) lub 3 łyżki gryczanej i 3 kukurydzianej 🙂

Masz mieć w sumie 6 łyżek mąki. Jeśli chcesz możesz dać 6 łyżek gryczanej, lub 3 łyżki gryczanej + 3 łyżki kukurydzianej 🙂

Witam, Czy syrop z agawy można zastąpić miodem? Makowiec wygląda przepysznie 🙂

Ktoś mi wyjaśni o co chodzi z tą mąką? Ile ma jej być, 3 czy 6 łyżek ?
Dzięki

Albo po 3 łyżki dwóch rodzajów mąki albo 6 łyżek jedej. Takie to skomplikowane? To matematyka 8 latka 😀

albo 3 lyzki kukurydzianej i 3 gryczanej albo tylko 6 lyzek gryczanej

Moze byc 6 gryczanej lub 3 gryczanej i 3 kukurydzianej 😉

jest napisane 3 łyżki mąki kukurydzianej plus 3 łyżki gryczanej lub 6 samej gryczanej 🙂

jak ktoś zrobi dajcie znać czy ciasto wypas czy nie 😉 zastanawiam sie czy zrobic

Próbowałam makowca w ‘healthy store’ i muszę przyznać, że jest wyśmienity… zastąpię nim nawet tradycyjny makowiec pieczony przez moją mamę.

I ponownie zmielić w malakserze?

Wiem, ze to może brzmieć już jak paranoja…ale niestety i tego nie mogę -> jajka. Czy jest coś czym można zastąpić w tym przepisie jaja i tez wyjdzie?

Omg!! Będę na pewno robić na święta ?❤️❤️ Makowiec już sam w sobie brzmi świątecznie ??? pierniki bezglutenowe już piekłyśmy i są pyszne – wiec na pewno i to ciacho będzie genialne ??????

Zapowiada się wyśmienicie- ale czy dekoracja nie jest czasami z płatków migdałowych?? Nie wyglada mi to ba orzechy włoskie 😉