Przepis na masło klarowane (Ghee) – wzmocnij swój organizm na zimę

Masło klarowane jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafinowanych!

O maśle klarowanym i jego właściwościach pisałam już jakiś czas temu TUTAJ

Tłuszcz maślany uważany jest w ajurwedyjskiej kuchni za środek  odmładzający. Właściwie przyrządzone masło jest lekkostrawne i wzmacnia organy trawienne.

Masło klarowane można stosować do:

  • duszenia
  • pieczenia
  • jako dodatek do potraw
  • do zup
  • do kanapek

Masło klarowane (ghee) można kupić już w wielu sklepach zarówno stacjonarnych jak i internetowych (uważaj na te w plastikowych opakowaniach). Dostępne jest również w moim sklepie 😉

Można je również przygotować samemu.

Przepis według dr Z. Kubata

Składniki:

2 do 4 kostek świeżego masła (bez dodatków soli, może być dobrej klasy masło extra)

Przygotowanie:
Masło pokroić w drobniutkie kawałeczki i włożyć do garnka w którym je roztopimy. Następnie zalać je zimną wodą i odcedzić. Powtarzać tę czynność, aż do momentu kiedy odlewana woda będzie czysta i tym samym wypłukane dostaną resztki mleka (śmietany). Następnie gotuj  masło tak długo, aż przestaniesz słyszeć  „szum gotowania”, a woda zupełnie wyparuje. Przecedź je do wyparzonego stoika przez czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę, można również użyć papierowego filtru do kawy. Przełóż niewielką ilość do mniejszego słoiczka. Masło posiada długi termin ważnoście, nie trzymaj go w lodówce.