Sylwester_przekąski

Menu sylwestrowe

Karnawał – czas start! Dzisiaj przygotowałam dla Was zbiór moich ulubionych przepisów, które przygotowuję dla gości. Są naprawdę proste, szybkie do przygotowania i wyglądają bardzo efektownie. Jednak co jest najważniejsze? Są przygotowane samodzielnie i ze składników najwyższej jakości. Czy możesz lepiej ugościć najbliższych? Chyba nie! Zachęcam Was do wypróbowania moich propozycji 🙂

 

Muffinki czekoladowe z owocami

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 1 szklanka napoju ryżowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)

 

Sposób przygotowania:

Wymieszałam w misce suche składniki: mąki, kakao, cukier, sodę i sól. W osobnym naczyniu wymieszałam napój roślinny, rozpuszczony olej kokosowy, jajko i sok z cytryny. Miksowałam krótko suche i mokre składniki, aż do połączenia. Na koniec dodałam maliny i całość delikatnie wymieszałam łyżką. Przygotowaną masę wlałam do foremek na muffinki i piekłam w 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiłam do wystudzenia.

Muffinki podałam z dodatkiem domowego musu z jabłek 🙂

 

muffinki_1

 

Czekoladowe i proste ciacho

 

Składniki (ciasto):

  • 1,5 szklanki cukru brzozowego lub erytrolu
  • 2 szklanki mieszanki mąki bezglutenowej
  • 5 łyżek kakao
  • 100 ml gorącej wody (do rozpuszczenia kakao)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka napoju ryżowego
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Składniki (polewa):

  • 0,5 szklanki masła ghee
  • 50 g kakao
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru brzozowego
  • 60 ml napoju ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: piekarnik rozgrzałam do 180°C. Nasmarowałam masłem dwie 20-centymetrowe tortownice i odłożyłam na bok. W dużej misce wymieszałam: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszałam do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Dodałam jajka, napój ryżowy, olej i wanilię. Ubijałam mikserem na średnich obrotach. Dodałam gorącą wodę i dokładnie wymieszałam. Wlałam ciasto do formy. Piekłam przez około 40 minut w środkowej części piekarnika, po czym wyjęłam i pozostawiłam do wystygnięcia.

Polewa: w średniej misce ubiłam masło i wanilię na gładką, kremową konsystencję. Dodałam kakao i dalej ubijałam do momentu, aż składniki się połączyły. Stopniowo dodawałam cukier (po jednej filiżance na raz), napój ryżowy i cały czas ubijałam. W razie potrzeby możecie dodać więcej napoju, aby uzyskać pożądaną konsystencję polewy.

Na koniec polałam wystudzone ciasto przygotowaną polewą.

 

 

Pudding chia

 

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 brzoskwinia (lub mango)
  • 200 ml napoju roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka kakao

 

Dodatki:

  • borówki
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka pasty orzechowej Truskawka

 

Sposób przygotowania:

Brzoskwinię pokroiłam w kostkę (część zostawiłam do dekoracji, możecie wykorzystać także mango). Wrzuciłam brzoskwinię do kielicha blendera, dodałam banana, nasiona chia, kakao oraz napój roślinny. Całość zblendowałam i przelałam do słoiczka. Pudding udekorowałam dodatkami, brzoskwinią i odstawiłam do lodówki na około 3 godziny.

 

Pudding-chia-z-mango

 

Brownie z cukinii

 

Składniki:

  • 10 dkg masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki gryczanej białej
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki
    kakao
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 12-14 łyżek cukru kokosowego
  • 1 szklanka startej cukinii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Rozpuściłam masło i czekoladę. Żółtka jaj ubiłam z cukrem, a białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i mąki ziemniaczanej. Żółtka z cukrem wymieszałam z wystudzoną płynną masą czekoladową, odciśniętą z nadmiaru wody cukinią, przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i całość połączyłam.

Ciasto przelałam do formy i piekłam w 180°C przez około 30 minut (pod koniec pieczenia sprawdzałam patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku). Po upieczeniu polałam ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, pokroiłam w kostkę i dodałam na wierzch świeże maliny.

 

brownie_czekolada_

 

Kuleczki kokosowo-czekoladowe

 

Składniki:

  • 4 łyżki musu kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mus kokosowy, miód i wiórki kokosowe lekko zblendowałam. Uformowałam kulki i wstawiłam na kilka minut do zamrażarki, aby zrobiły się twarde. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, a następnie zanurzyłam w niej kokosowe kuleczki. Odstawiłam kulki do wystygnięcia.

 

bounty_1

 

Sernik kokosowy

 

Składniki (ciasto):

  • 4 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 g ksylitolu
  • 150 g masła ghee
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80 g skrobi kukurydzianej

 

Warstwa cytrynowa:

  • 5 cytryn (skórka i sok)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 50 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 40 g masła ghee
  • 30 g agar-agar
  • 100 ml wody

Krem:

  • 200 g kwaśnej śmietany bez laktozy
  • 400 g śmietany bez laktozy
  • 70 g ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml
    napoju kokosowego
  • 30 g agar-agar

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka jaj ubiłam z solą na sztywną pianę, dodałam 1/3 ksylitolu i wymieszałam. W rondelku rozpuściłam masło, cukier waniliowy i pozostałą część ksylitolu. Podgrzewałam mieszając, przez około 3 minuty, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Odstawiłam do wystudzenia. W misce wymieszałam żółtka z posiekanymi migdałami, wiórkami, skrobią i proszkiem do pieczenia. Dodałam zawartość rondla i ponownie wymieszałam. Na koniec dodałam białka i jeszcze raz krótko wymieszałam. Przelałam masę do foremki o średnicy 24 cm, piekłam w 170°C przez około 30 minut.

Warstwa cytrynowa: Żółtka wymieszałam z sokiem i startą skórką z cytryny. Dodałam skrobię, ksylitol i wymieszałam przy pomocy trzepaczki. Następnie gotowałam całość na niewielkim ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając. Przelałam masę cytrynową przez sitko. W osobnym rondelku wymieszałam agar-agar z gorącą wodą i gotowałam przez około 2 minuty. Wlałam masę cytrynową, wymieszałam, przelałam na talerz, przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 15 minut.

Krem: Wymieszałam napój kokosowy z agarem i gotowałam przez około 2 minuty. Śmietanę ubiłam z ksylitolem i cukrem waniliowym, tak aby była sztywna. Wymieszałam 5 łyżek śmietany z ciepłym napojem kokosowym (tak aby śmietana się nie zważyła). Następnie dodałam pozostałą część śmietany i wymieszałam.

Wystudzone ciasto przekroiłam na pół. Na ciasto nałożyłam połowę kremu, a następnie warstwę cytrynową i ponownie odrobinę kremu. Nałożyłam drugą część ciasta. Pozostałą część kremu nałożyłam na wierzch ciasta i jego boki. Całość obsypałam wiórkami i płatkami kokosowymi.

 

sernik_

 

Jajeczne muffiny

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 3 łyżki napoju kokosowego
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 plastry polędwicy z indyka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 szczypty soli morskiej
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzałam piekarnik do 180°C. Pokroiłam warzywa i wędlinę w drobną kostkę. Następnie roztrzepałam jajka z napojem i przyprawami. Dodałam mąkę, pokrojone warzywa, szynkę i całość wymieszałam. Wysmarowałam masłem foremki na muffiny i napełniłam je przygotowaną masą. Piekłam muffinki przez około 15 minut.

 

Muffinki

 

Warzywa pokrojone w słupki z dipem koperkowym

 

Składniki:

  • 3  marchewki
  • 3 ogórki zielone
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 papryka
  • 1 kalarepa
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 szklanka mleczka lub jogurt kokosowego
  • 3 ząbki czosnki
  • ¼ pęczka koperku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli himalajskiej

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrałam i pokroiłam w słupki. Wymieszałam mleczko/jogurt z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Warzywa podałam w przezroczystych szklankach, stawiając słupki pionowo, dip podałam w miseczce obok.

 

Pasta z bakłażana z krakersami

 

Składniki (krakersy):

  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/3 szklanki masła ghee
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • około 0,5 łyżeczki soli morskiej

 

Składniki (pasta z bakłażana):

  • 2 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki krakersów wymieszałam w misce i zagniotłam ciasto. Powinno być dość elastyczne i zwarte, choć przy użyciu mąki bezglutenowej będzie to trudniejsze do uzyskania niż w przypadku mąk glutenowych. Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą z nich rozwałkowałam na grubość około 2-3 milimetrów i pokroiłam nożem na mniejsze kawałki (jeśli ciasto się rozerwie — nie przejmujcie się, krakersy mogą mieć dowolne kształty). Kawałki ciasta delikatnie podważyłam nożem i przeniosłam ostrożnie na oprószoną mąką blachę do pieczenia. Krakersy piekłam w 190°C przez około 15 minut (na bieżąco kontrolowałam stopień przypieczenia).

Skórkę bakłażanów nacięłam wzdłuż w kilku miejscach, przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam w 190°C do momentu, aż skórka stała się lekko brązowa. Po upieczeniu pozostawiłam warzywa do wystudzenia, po czym wydrążyłam upieczony miąższ i pokroiłam go na małe kawałki. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, i oliwę. Całość wymieszałam i doprawiłam do smaku solą.

 

pasta_z_baklazana

 

Frytki z selera i batatów z dipem z awokado

 

Składniki:

  • 2 bataty
  • 2 selery
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 awokado
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta chilli

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obrałam i pokroiłam w cienkie słupki. Wymieszałam je z przyprawami i olejem. Frytki wyłożyłam na blaszkę tak, żeby nie dotykały do siebie. Włożyłam ją do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piekłam bez przykrycia aż do zarumienienia, około 20 minut.

Awokado rozgniotłam widelcem i wymieszałam z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodałam posiekany szczypiorek i wymieszałam. Frytki podałam z przygotowanym dipem.

 

Chipsy z jarmużu, buraka i marchewki

 

Składniki:

  • 200 g  jarmużu
  • 200 g buraka gotowanego
  • 200 g marchewek
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta lubczyku
  • szczypta majeranku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli himalajskiej

 

Sposób przygotowania:

Jarmuż umyłam i porwałam na mniejsze kawałki. Buraka pokroiłam na plasterki, a marchewkę obrałam i pokroiłam również na cienkie plastry. Oliwę wymieszałam z przyprawami i skropiłam nią jarmuż. Piekarnik rozgrzałam do 150°C i piekłam jarmuż przez około 5 minut, a resztę warzyw około 20 minut.

Mam nadzieję, że trafiłam w Wasze gusta! Pamiętajcie, że zarówno słodkości jak i przekąski mogą być zdrowe i można je jadać z czystym sumieniem. Może dzięki ich przygotowaniu zachęcicie kogoś z bliskich do zmiany nawyków żywieniowych? Kto wie! Trzymam za to kciuki i życzę Wam szampańskiej zabawy!

 

Ania_zimne_ognie

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany