Muffinki marchewkowo-cynamonowe
Często pytacie mnie: co zjeść zdrowego w podróży, aby uniknąć zatrzymywania się w trasie na fast fooda, aby nie być zmuszonym próbowania „smakołyków” samolotowych.
Jak wiecie jestem wielką zwolenniczką przygotowywania lunchboxów. Takie rozwiązanie zawsze się sprawdza, a jeśli podróżujecie w kilka osób, to uwierz mi, że nie będziesz jedyną chętną osobą na przygotowany przez Ciebie posiłek/przekąskę:)
A może zabierzesz w drogę muffinki marchewko-cynamonowe?
Cynamon to cenna przyprawa nie tylko ze względu na walory smakowe. Może się także poszczycić właściwościami leczniczymi, antybakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. Jest silnym przeciwutleniaczem, a dbającym o figurę przyda się informacja, że pomaga w odchudzaniu 🙂
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 1800C. Siemię lniane wymieszaj z wodą (będzie stanowiło doskonały substytut jajka) i mieszaj, aż uzyskasz żelową konsystencję. Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, syrop klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, olej kokosowy oraz przyprawy. Na koniec dodaj startą na tarce marchewkę oraz sparzone wrzątkiem rodzynki. Wymieszaj wszystko. Przełóż ciasto do pojemników na muffinki (około 10-13 sztuk) i posyp cukrem kokosowym oraz cynamonem. Piec 20 minut.
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Muffinki marchewkowo-cynamonowe, ale czuć tylko pomarańczę? Ale bardzo pyszne
Przepyszne!!! Ja dodałam odrobine cukru kokosowego więcej. Nie miałam wymaganej ilości rodzynek , wiec dodałam pokrojone suszone figi Dziękuje za przepis ?
Jaka jest wartość kaloryczna takich muffinek?
Czemu tak mało cukru ?? Wszystkiego najlepszego Anna, nie zmieniaj się i działaj dalej ??
marchewki są naturalnie słodkie,nie trzeba już dosładzać!