Mus z dyni z bananem i świątecznymi przyprawami
A może by tak …konfiturę pachnącą świętami?
Mus z dyni z bananem i świątecznymi przyprawami
Dynię ugotowałam w wodzie, następnie odcedziłam i dodałam banany. Wszystko chwile dusiłam na maśle klarowanym (ghee), dodając kurkumę, cynamon, odrobinę soku z cytryny i szczyptę wanilii.
Całość zmiksowałam, a na koniec dodałam łyżkę babki płesznik (może być także błonnik witalny). Przyda się podczas świątecznego obżarstwa :), ponieważ działa jak enzym trawienny i reguluje pracę jelit. Stosowana jest także w przypadku choroby wrzodowej, zespołu jelita drażliwego oraz podrażnień przewodu pokarmowego
Przełożyłam całość do słoika.
Konfiturę można podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie nadaje się jako dodatek do potraw przygotowanych na słodko.
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
czy zamiast babki mozna uzywac siemienia? bedzie podobny efekt w strukturze?
tak 🙂
hmm a może być puree z dyni?