Nuggets – kurczak w panierce z siemienia lnianego i sezamu

Zainspirowana wiedzą i przepisami z książki „Kuchnia bez pszenicy” wzięłam się za eksperymenty z panierką. Udane!!!

Panierka pierwsza: siemię lniane, czosnek, sypka cebula, czarny pieprz, sól morska.
Panierka druga: ziarna sezamu, czosnek, cebula sypka, czarny pieprz, sól morska.
Kawałki kurczaka moczyłam w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczałam w panierkach i piec 190 stopniach ok 30minut. Jako dodatek będą frytki pieczone z batatów (z przyprawami jak w panierkach + czerwona papryka).
Jest południe, kurczak miał być na kolację, ale nie wiem, czy do wieczora się uchowa :).

Mniam!

Komentarze 44 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Te nuggetsy z twojego przepisu Aniu wyszły znakomite ! Wszystkim bardzo smakowały 🙂 nawet mojej siostrze, która co do mięsa jest bardzo wybredna :/ na pewno zrobię je jeszcze nie raz 😉

Witam wszystkich serdecznie, a przede wszystkim Ciebie Aniu. Chciałabym jeszcze dowiedzieć się o składniki i sos do tej sałatki, jeżeli jest taka możliwość. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Czy sypka cebula to ta prazona, dodawana do hot-dogow? Bo innej mi sie nie nasuwa na mysl, a ta znow nie wydaje sie byc zdrowa…

Nie, suszona.
Pozdrawiam

Czy to połączenie nie jest “zabójcze” ? Białko i węglowodany? (czy bataty to nie węgle?)

coś pysznego 😉 zrobiłam dzisiaj to na obiad z siemienia lnianego, a sezamem wypróbuje za jakiś czas .
polecam :)))

Witam !
Chciałabym się spytać czy można do tego zrobić samemu jakiś sos ?

Zrobiliśmy właśnie z mężem na kolacje i są PRZEPYSZNE!!!!:))))

Aniu, w tym poście piszesz o książce “Kuchnia bez pszenicy”. Co jeszcze polecasz na temat potraw bezglutenowych?
Pozdrawiam!

Jest książka tego samego autora (wydał ją przed “Kuchnia bez pszenicy”, a mianowicie “DIETA BEZ PRZENICY”. Polecam gorąco !

Robiłam dzisiaj. Smaczne. Następnym razem pierś pozostawię na 2 godzinki w jogurcie lub kefirze, będą bardziej soczyste i panierka tak nie będzie się sypać.

Mogłabyś Aniu podać przepis na tą sałatę która jest do nuggetsów ??

Witam,
Chciałabym się zapytać czy byłaby możliwość napisania postu o soli? Jaka jest różnica np między solą morską a jodowana??
Pozdrawiam i gratuluje świetnego blogu który regularnie obserwuje 🙂

Mój dzisiejszy obiad 🙂 oj chyba będzie pysznie!!Oby więcej takich smakowitych przepisów!

Aniu,
Pytanie o smażenie, ostatnio przerzuciłam się na masło kokosowe, ale czy ono nadaje się o smażenia np. kurczaka?

Masło czy olej? 🙂
Ja osobiście używam olej kokosowy i nadaje się i nie trzeba go dawać w dużej ilości.

nuggetsy proponuję piec.
Poizdrawiam

Z pewnością wypróbuję 🙂 napisz mi proszę jak to jest z kawą zbożową – Inką, warto ją pić czy lepiej zrezygnować ? Nie piję normalnej parzonej kawy … oprócz gotowanej, którą przygotowuje z Twojego przepisu i bardzo mi smakuje … Z góry dziękuję za informację – uwielbiam czytać Twój blog 🙂 pozdrawiam

Świetną panierką do kurczaka są również nasiona słonecznika;) a z mojego doświadczenia z siemię lnianym polecam je lekko zmielić, lepiej trzyma się mięska. Świetny blog, lubię tu zaglądać;)

Z płatkami kukurydzianymi są genialnie 🙂 Polecam z piersiami z kurczaka…Pychota …

Czy człowiek jest wstanie wydobyć z siemienia “dobro” ? czy zostanie ono wydalone nienaruszone?
Zmielić? tylko czy podczas pieczenia nie straci wartości?

Jak dlugo trzeba piec w piekarniku i w jakiej temperaturze? Jak dlugo pieczemy frytki z batatow?

Aniu, a czy można tak łączyć – bataty+kurczak? Czy one nie są pochodną ziemniaków?
P.S. Ruszyłaś mnie z kanapy i nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam pszenicę. W mojej kuchni królują warzywa a ja czuje się świetnie. Dziękuję!

Cześć Aniu,
Mam pytanie. Czy podczas przeziębienia wypadałoby przerwać trening, czy śmiało można go kontynuować w domu?

Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

Ja zdecydowanie jako panierkę polecam otręby owsiane. W zasadzie nie próbowalem jeszcze siemienia lnianego bo pierwszy raz o czymś takim słyszę:)

Siemię lniane kojarzy mi się z tym, że ciężko się je przeżuwa i “zostaje” w zębach. Oczywiście skorzystam z przepisu, ale poświęcę chyba chrupkość dania i zmielę siemię. Panierka trzymająca się na samym białku chyba będzie jeszcze lżejsza. Ale sama nie wiem, póki co taki pomysł urodził się w mojej głowie 🙂
Dzięki za inspiracje kulinarne! Najważniejsze to używać w kuchni wyobraźni, a na tym blogu widać ją wszędzie 🙂

Świetny pomysł, bardziej przemawia do mnie sezam niż siemię, ale spróbuję 😉 Dzięki !

Aniu, czy mogłabyś podrzucić jakieś ćwiczenia na WEWNĘTRZNĄ STRONĘ UD? Może jakiś filmik czy link do dobrej strony www? Pozdrawiam ciepło !

np. łatwe ćwiczenie z butelką – ściskać butelkę mając ją między udami.
Pozdrawiam

Aniu mogłabyś podać jeszcze przepis na tą smakowicie wyglądającą sałatkę? 🙂

Czym mozna zamienić jeszcze mąkę , oprócz siemienia lnianego ? Pozdrawiam 🙂 Ps. Aniu , jestes świetna !

Otrębami owsianymi, wiórkami kokosowymi lub płatkami kukurydzianymi.
Pozdrawiam

Polecam platki kukurydziane ! i jako marynatę mieszankę musztard – moze byc dijon i jakas ostrzejsza, pychota !

Super , dziekuje , sprobuje :))

Czosnek granulowany czy inny ? A wszystkie przyprawy polecasz Aniu kupić w sklepie ze zdrową żywnością czy sklepie stacjonarnym ? Pozdrawiam 😉

Może być zarówno granulowany jak i świeży. Przy zakupie należy zwrócić uwagę, aby przyprawy były bez chemii i glutaminianu sodu.
Pozdrawiam

Aniu co to są ,, tabaty ” i gdzie można je kupić . ? 😀

Bataty – są w niektorych marketach. to są słodkie ziemniaki

Batat to słodki ziemniak, można go kupić normalnie w sklepie, takim jak Fresh