Olej lniany – Must have!
Przypominajka – olej lniany to bardzo zdrowy tłuszcz.
Olej lniany zimnotłoczony
Jeśli go nie masz w kuchni to wpisz go na listę najbliższych zakupów, warto. Nie nadaje się do smażenia, ale jest doskonały do surówek i sałatek. Wymieszany z np. kaszą – pomaga w jej trawieniu.
Pozytywy:
- pomaga redukować nadwagę
- zawiera kwasy tłuszczowe omega 3, które mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- pomaga trawić węglowodany
- poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci
- poprawia funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego
- obniża poziom cholesterolu
Na zdrowie
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Czy olej lniany dostępny w sklepach faktycznie jest tak zdrowy? Pojawia się wiele artykułów na temat tego, ze to w większości omega 6 a nie omega 3 przyswajamy stosując olej lniany, a nie ma to dobrego wpływu na organizm. Czy jest to prawda? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Olej lniany – must have, bez “to” 🙂 i od razu uprzedzam, że piszę to bez wyrzutów pod adresem autorki, po prostu uważam, że poprawne pisanie w jakimkolwiek języku jest fajną sprawą 🙂
dziękuję! faktycznie ;p
Witam ja również od ponad trzech lat spożywam. W pierwszej kolejności panowała tzw. pasta Budwigowa tj chudy twaróg + olej lniany to zmiksowane na krem – pastę wspaniale zastępuje smarowidła do kanapek obecnie króluje w wersji “pesto” tj.zmiksowane uprażone ziarno słonecznika lub dyni kilka pęczków zielonej pietruszki i na koniec olej lniany sol i pieprz (opcja z czosnkiem -rewelacja) super do kanapek bądź do zup, makaronu lub wedle uznania i kolejna wersja to surówka z marchwi i jabłka i tu olej lniany (prawie nie wyczuwalny dla mojego 13latka) a dla drugiego synusia olej lniany nr 1 to do ziemniaków w mundurkach i do różnych kasz ale niestety z solą. Jestem fanka oleju lnianego i dlatego bardzo się cieszę jak mogę go przemycić czasami w innych daniach np; do domowego majonezu, uff to tak na szybko
a jeszcze ważne ja kupuje w osiedlowej aptece i mam dostarczony kilka dni po tłoczeniu i jest przechowywany w lodówce i w ciemnym miejscu to bardzo ważne dla tego oleju
W pelni sie zgodze i sama regularnie stosuje od dwoch lat. Najlepsze jest to, ze olej lniany to naprawde rodzimy produkt. Jak Anna wspomniala, waznym jest aby wybrac ten zimno tloczony, ale rowniez z ekologicznej uprawy. Ja polecam Wam taki oto szybki sposb na bardzo zdorwy posilek z dodatkiem oleju lnianego: http://greenvana.eu/pl/cottage-cheese-with-flaxseed-oil-and-parsley/