Pieczony batat z masłem orzechowym z migdałów z rodzynkami

Jeden batat w lodówce? W zupełności wystarczy, aby zjeść coś dobrego i … słodkiego.

Batat inaczej nazywany słodki ziemniak. Zawiera cenne związki np. beta-karoten, pektyny, posiada bardzo dużo witamin, węglowodanów, białka, a także żelazo, potas i magnez. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata to ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka. Jest źródłem błonnika pokarmowego. Wartość kaloryczna: 105 kcal/100 g (zawartość cukru to ok 2,8%).

Bataty zapobiegają powstawaniu nowotworom, zmniejszają stężenie cholesterolu, wspomagają odporność, depresję, poprawiają pracę serca, obniża ciśnienie, zapobiega kamicy nerwowej i wiele innych.

Z batatów możemy zrobić zupę krem, muffinki, chipsy, frytki.

Dzisiaj proponuję Wam pieczonego batata z masłem orzechowym z migdałów z rodzynkami.

Przepis:

Bulwę przekroiłam na pół. Włożyłam do piekarnika na 50 min w 200 stopniach. Następnie wyjęłam z piekarnika, zdjęłam skorupkę z wierzchu (upieczoną cześć od góry) i posmarowałam ziemniaki masłem orzechowym, dodając rodzynek. Piekłam ok 5 minut w 150 stopniach.

Gotowe! Co powiecie na takie niedzielne śniadanie :)?

Komentarze 24 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Update do poprzedniego komentarza, w sklepie jest masło z orzechów laskowych 😉

Nie polecasz masła z orzechów ziemnych, a teraz można je kupić w Twoim sklepie. Sprzeczność.

Aniu ten przepis jest po prostu obłędny, pycha! <3
Ja zamiast rodzynek dodałam świeżą żurawinę bo akurat mam całe świąteczne opakowanie do zużycia 🙂

Aniu czy mogłabyś polecić sprawdzony sklep internetowy gdzie można kupić masło orzechowe?

Aniu czy mogłabyś udzielić informacji o tym jaką dietę należy stosować jeśli chce się oczyścić organizm np z pleśni o której wspominasz w poście? Jak długo i na jaki czas należy odstawić poszczególne produkty? Z góry dziękuje !

Aniu, czy moglabys rozszerzyc temat zwiazku orzechow ziemnych z powstawaniem plesni w organizmie??? Nigdy wczesniej o tym nie slyszalam. Bardzo prosze 🙂

Też mi się to wydaje interesujące. 5 lat studiowałam dietetykę i nikt nigdy o tym nie wspomniał. Chętnie zapoznam się literaturą na ww temat, poprosimy o jakiś namiar na badania naukowe

Uwielbiam bataty, ten przepis zapowiada się smakowicie. Na pewno przyrządzę. Zdrowsze niż krem brulee a z pewnością niemniej pyszne.

Czy coś z niektórymi osobami jest nie tak? Ania dzieli się dobrowolnie swoją wiedzą z nami a zawsze znajdą się Mega złośliwcy! Nikt jej za to nie płaci! poświęca dla nas swój czas i dzieli wiedzą na temat zdrowego stylu życia – za co jestem jej wdzięczna bo mogę dowiedzieć się czegoś wartościowego nie wychodząc z domu. Niestety zawsze znajdą się tacy, którzy będą krytykować jej styl pisania, dobór składników, zarzucać źle dobrany indeks glikemiczny i zestawienie posiłków i tak mogę wyliczać w nieskończoność. Ehh strasznie to smutne.. Niepodcinajmy skrzydeł innym! Lepiej sie skupić na pozytywnych zmianach w naszym życiu. Więcej uśmiechu wszystkich życzę i dostrzegania rzeczy małych 😉 Dziękujemy Aniu, że jesteś! <3

Wspaniały, nieskomplikowany przepis. Dziękuję za inspiracje i czekam na kolejne pomysły uwzględniające bataty:)
Ps. Świetny blog!

ty znać polska język? przepisy może i ciekawe, ale nie da się ich czytać.

to nie czytaj 🙂 zapraszam na inne strony 🙂

Brzmi super. A w zasadzie wygląda, bo brzmi jak tłumaczenie z goole translatora – strasznie niegramatycznie, a to się ciężko czyta.

Przepis fajny, będę szukaławskazówek, jak zrobić masło migdałowe 🙂

Nie zjem bo wspomaga depresję… zresztą i tak ma za dużo cukrów, chyba upiekę chleb bez mąki, jajek, cukru, mleka i oleju; z samej soli i drożdży.

A co w tym śmiesznego? Migdał jest orzechem! Tak samo jak np. kokos.

Migdał jest orzechem. Pozdrawiam. 🙂

Owszem migdał jest orzechem za to orzech arachidowy juz nim nie jest 🙂

Fajny przepis. Ja nakuwam polowki batata widelcem, co skraca czas pieczenia . Pozdrawiam