Pieczone placuszki drobiowe z cukinią
Co zamiast tradycyjnych, smażonych kotletów? Dziś mam coś idealnego, jeśli szukacie lżejszej alternatywy dla swoich brzuchów. Pieczenie to świetna metoda obróbki termicznej, zalecana przez ekspertów, którzy opracowali polskie Zalecenia Zdrowego Żywienia. Jednym z ważnych punktów, który znalazł swoje miejsce obok talerza zdrowego żywienia, jest zamiana smażenia i grillowania na: gotowanie (w tym gotowanie na parze), duszenie oraz pieczenie.
Sposób przygotowania:
Cukinię starłam i odsączyłam z nadmiaru wody. Wymieszałam cukinię z mięsem, jajkiem, mąką i przyprawami. Z powstałej masy uformowałam spłaszczone placki, przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam placuszki w 180°C przez około 20 minut.
Kaszę przepłukałam pod bieżącą, zimną wodą i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekroiłam na pół, a bazylię posiekałam. Wymieszałam ugotowaną kaszę z pomidorkami, bazylią oraz oliwą.
Podałam placuszki z dodatkiem kaszy 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…