Pikantna sałatka z bobem
W kuchni często szukamy inspiracji, które poza smakiem przynoszą także radość dla oka. Ta sałatka to doskonały przykład harmonii między smakiem, estetyką i prostotą. Będzie dobrym uzupełnieniem obiadu, wytrawną przekąską, dodatkiem do grilla albo samodzielną kolacją 🙂
To nie tylko piękne kolory na talerzu, ale też prawdziwa skarbnica wartości odżywczych: roślinnego białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, błonnika.
Sposób przygotowania:
Bób ugotowałam do miękkości, odcedziłam i obrałam ze skórki. Posiekałam papryczkę i koperek, a czosnek przecisnęłam przez praskę. Wymieszałam oliwę z sokiem z cytryny, posiekaną papryczką, czosnkiem i solą. Tak powstałym dressingiem polałam bób.
Całość wymieszałam, posypałam koperkiem oraz pestkami dyni.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…