Placki warzywne
Warzywa powinny być podstawą naszej diety! Zalecane minimalne spożycie w ciągu dnia to około 400 gramów. Czasami pytacie, jak w prosty sposób wprowadzić ich większą ilość do codziennego jadłospisu. Postawcie na warzywno-owocowe soki/koktajle, zupy, sałatki i różne wariacje na temat placków/placuszków. Taki posiłek sprawdzi się jako przekąska, kolacja, lunchbox, ale też śniadanie (wystarczy przygotować dodatkową porcję podczas przyrządzania kolacji) 🙂
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym maśle. Pozostałe warzywa starłam na tarce i pozostawiłam na około 15 minut, aby puściły soki. Następnie odcisnęłam warzywa z nadmiaru soków, dodałam do nich podsmażoną cebulę, jajka, zmielone na mąkę płatki owsiane, przyprawy i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilka minut.
Z przygotowanej masy uformowałam placki, ułożyłam je na blaszce do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam do momentu, aż placki się zrumieniły. Doskonałym dodatkiem do dania będzie sos koperkowy na bazie jogurtu kokosowego z odrobiną oliwy i pieprzu 🙂
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Składniki już mam kupione! W sobotę wypróbujemy przepis. W dzisiejszych czasach jest mnóstwo fit przepisów, jednak Twoje przepisy są dla mnie genialne, smaczne i wyróżniają się spośród innych! Brawo!!!!!
Wyglądają niezwykle smacznie.?