Placuszki ziemniaczane
Wspomnienie z dzieciństwa, czyli placki ziemniaczane, ale w nieco innej odsłonie. Dodałam do nich sos pieczarkowy na bazie mleczka kokosowego. Nie zapomnijcie o świeżym szczypiorku, bogatym w witaminę C i posiadającym właściwości bakteriobójcze, który wzmocni kondycję układu odpornościowego 🙂
Sposób przygotowania:
Placuszki: ziemniaki obrałam i starłam na tarce wraz z cebulą. Czosnek drobno pokroiłam. Koperek i szczypiorek posiekałam. Wymieszałam ziemniaki i cebulę z mąką, jajkiem, koperkiem, szczypiorkiem i pieprzem. Usmażyłam placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, po czym przełożyłam na talerz.
Sos pieczarkowy: posiekałam cebulę i podsmażyłam na rozgrzanym maśle. Dodałam pokrojone w plastry pieczarki, mleczko kokosowe i przyprawy. Całość dusiłam do momentu, aż sos lekko zgęstniał. Wyłożyłam sos obok placuszków i posypałam wszystko odrobiną świeżego szczypiorku 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Niesamowite danie. Pani to ma genialne pomysły. Pozdrawiam ?.