Śniadania

11 śniadań by Ann w pigułce

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ile razy słyszeliście to stwierdzenie? Ja będę powtarzać je aż do znudzenia! Pamiętajcie, że to właśnie śniadanie doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania od rana. A jako ciekawostkę dodam, że są badania potwierdzają powiązanie pomiędzy rezygnacją ze śniadań a wyższym ryzykiem nadwagi czy otyłości. Walczysz z nadprogramowymi kilogramami? Zacznij jeść śniadanie!

Ok, powiecie, że łatwo się mówi, ale trudniej zrobić… Wcale nie! A oto dowód – 11 śniadań by Ann – prosto, szybko i zdrowo. Naleśniki, omlety, owsianki czy jaglanki, czyli wszystkie moje ulubione propozycje zebrane dla Was w jednym miejscu 🙂

 

Naleśniki kasztanowe

Składniki (na około 10-12 naleśników): 

  • 120 g mąki kasztanowej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnię masę na ciasto. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym dżemem lub konfiturą domowej roboty.

 

Owsianka z cukrem kokosowym

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zalej na noc płatki owsiane wodą. Rano dodaj mleko i gotuj na średnim ogniu dodając masło ghee, cukier i siemię lniane. Na koniec dodaj borówki.

 

Bananowe pancakes

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jabłko
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta wanilii
  • 15 g białka roślinnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz jabłka i wymieszaj. Jabłko obierz, pokrój na kawałki i dorzuć do ciasta. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Ułóż na niej okrągłe metalowe foremki do ciastek i wlej w nie masę. Smaż po kilka minut każdą ze stron placuszków.

 

Naleśniki jaglane z musem malinowo-truskawkowym

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kokosowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli himalajskiej

Mus:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto zblenduj. Naleśniki smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Należy go dość długo przytrzymać na jednej stronie, dopiero potem przerzucić na drugą. Składniki na mus zblenduj i podawaj go z gotowymi naleśnikami.

 

Owsianka z gruszką

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym z dodatkiem kurkumy. Dodaj mus kokosowy i pokrojoną w kostkę gruszkę. Możesz dodać także rodzynki czy orzechy laskowe i posypać nimi na końcu owsiankę.

 

Budyń z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 40 g banana
  • 0,5 łyżeczki masła ghee

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłucz 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą i ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj masło ghee, pokrojonego banana i całość zblenduj.

 

Gofry bezglutenowe

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka owsianego
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina oleju kokosowego (do smażenia)
  • 1 garść dowolnych owoców (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.  Natłuść gofrownicę i wylej do niej ciasto. Gofry piecz kilka minut. Podawaj ze świeżymi owocami.

 

Jaglanka i owocowe wariacje!

Składniki:

  • 50-60 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 banan
  • 0,6 szklanki borówek
  • 1 granat
  • 1 mango
  • 2-3 łyżki masła migdałowego

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłucz 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą, następnie zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu około 15 minut, kiedy woda wsiąknie, dodaj mleko roślinne i gotuj do miękkości. Dodaj rodzynki, orzechy włoskie, masło ghee, pokrojone banany i resztę owoców. Na sam wierzch dodaj masło migdałowe.

 

Jogurt z migdałów z dodatkami

Składniki:

Jogurt:

  • 1 szklanka migdałów namoczonych w wodzie
  • 3,5 filiżanki wody filtrowanej
  • 2-4 daktyle (do smaku)
  • 1 cała laska wanilii (posiekana) lub 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • mrożone owoce leśne
  • szczypta soli morskiej
  • 1 saszetka bakterii jogurtowych

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Umieść migdały w misce i przykryj  je wodą, pozostaw na noc (8-10 godzin). Rano opłucz je i dobrze osusz. Następnie wrzuć do blendera dodając wodę, daktyle i wanilię. Miksuj na największych obrotach przez około 1 minutę. Mieszaninę przełóż do ściereczki lnianej służącej jako sitko. Przez małe otwory wyciskaj mleko do miski (może to potrwać kilka minut, więc bądź cierpliwy!). Podgrzej napój, a następnie dodaj 1 saszetkę bakterii jogurtowych (według instrukcji na opakowaniu – w temperaturze 45 stopni). Odstaw na 4 godziny. Wymieszaj z solą morską i dodaj kilka owoców leśnych (można je rozgnieść widelcem). Włóż do lodówki. Jogurt podawaj z dowolnymi dodatkami np. takimi jak: nasiona chia, orzechy włoskie, jagody goji czy owoce.

 

Omlet z pomidorem i pieczarkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 pieczarki
  • 0,3 cebuli
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • szczypta chili
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Pomidora pokrój w plastry. Posiekaj pieczarki i cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, przyprawy i roztrzep całość. Wylej masę na podsmażone pieczarki i przykryj pokrywką.  Gdy masa się zetnie, omlet przerzuć na drugą stronę i dodaj pokrojone pomidory, smaż jeszcze chwilę.

 

Owsianka cynamonowa z borówkami i bananem

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 banan
  • 1 garść borówek
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane namocz na noc w mleku roślinnym. Rano dodaj wodę i cynamon, a następnie gotuj na średnim ogniu. Na koniec dodaj miód i pokrojonego w plastry banana. Całość posyp borówkami.

Komentarze 15 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

dzień dobry,

co oznacza 15 g białka roślinnego? czy chodzi o jakieś sproszkowane białko typu odzywka białkowa?

Też chętnie bym się dowiedziała co oznacza 15g białka roślinnego?

Bardzo pięknie i smacznie to wszystko wygląda szkoda tylko, że tak mało jest propozycji mniej slodkich, bardziej wytrawnych lub o niskim IG.

mi wyszło 11 placuszków,ale zrobiłam podwójną porcję…

Jakie mleko roślinne polecacie? Staram się robić sama, ale nie zawsze mam możliwość. A jak przeczytałam skład mleka sprzedawanego w sieciówkach to mi się odechciało?

owszem, mleko kokosowe , np. z gumą guar!!!!!

Właśnie zrobiłam jaglane naleśniki,pycha!U mnie z karmelizowanym bananem i domowym musem z brzoskwiń.Dziękuję za piękne zdjęcia i przepisy 😉

ile wyszło takich naleśników? 🙂

Pomysl super, co do sniadan to jak dla mnie zbyt duzo wegli z rana, chetnie wykorzystam na podwieczorek/kolacje

Fajnie by było , gdyby były podawane kcal we wszystkich przepisach. Dużo by to pomogło.

Artykuł mega z pewnością z niego będę korzystać ? mam nadzieję że moje śniadania w połowie będą tak ładnie wyglądały jak te na zdjęciu ??