Pokrzywa

Austriacka znawczyni ziół Maria Treben tak pisała o pokrzywie:

Ortie-Piquante
„Od czasu gdy wiem jakie właściwości lecznicze ma pokrzywa, stało się moim zwyczajem przeprowadzanie czterotygodniowych kuracji pitnych; piję herbatkę z młodych pędów na wiosnę i jesienią kiedy po drugim koszeniu traw pojawiają się wszędzie młode pędy pokrzywy. Rano na czczo, pół godziny przed śniadaniem wypijam jedną szklankę, a potem jedną do dwóch szklanek piję łykami w ciągu dnia. Także herbatkę przed śniadaniem należy pić po łyku, aby wzmocnić jej korzystne działanie. Czuję się po takiej kuracji niewypowiedzianie dobrze i za każdym razem mam uczucie, że mogę trzykrotnie więcej zrobić niż zwykle.”

Kochani, mamy maj, to czas na zioła, w tym na pokrzywę! Korzystajmy, bo pokrzywę znaleźć nietrudno, trzeba tylko wybierać miejsca zbioru z dala od dróg i zanieczyszczeń.

Liście pokrzywy zawierają kwasy organiczne (m.in. kw. glikolowy i kw. glicerowy), witaminy (m.in. wit. C, K do 0,64%, B2, kw. pantotenowy), flawonoidy, garbnik, karotenoidy, fitosterole (m.in. β-sytosterol), ślady olejku eterycznego, chlorofil do 0,7%, związki aminowe (m.in. histamina, acetylocholina, serotonina). W korzeniach wykryto obecność kwasów organicznych, fitosterolu, substancji woskowych i śluzowych, lecytyny, soli mineralnych, rozpuszczalnej krzemionki.

Działanie pokrzywy:

  • ułatwia wydalanie większych ilości chlorków i mocznika oraz szkodliwych produktów przemiany materii
  • działa krwiotamująco, zapobiega drobnym krwawieniom w przewodzie pokarmowym, w czym udział bierze nie tylko witamina K, występująca w znacznej ilości w liściach, lecz także garbniki i flawonoidy
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i przyswajanie składników pokarmu, zmniejsza stany zapalne przewodu pokarmowego
  • nieznacznie obniża poziom cukru we krwi
  • zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu i ilość czerwonych krwinek, analogicznie jak po preparatach zawierających związki żelaza
  • prawdopodobnie sprzyja lepszemu wzrostowi włosów

Najprościej jest zrobić herbatkę z liści pokrzywy: 2 łyżki stołowe mocno rozdrobnionych liści zalewamy szklanką wrzątku, po 10 minutach odcedzamy i pijemy 2—3 razy dziennie pomiędzy posiłkami. Niektórzy zielarze twierdzą, że pokrzywę trzeba gotować pod przykryciem przez około 5 minut na wolnym ogniu, co gwarantuje lepsze wykorzystanie zawartych w niej związków czynnych).

Polecam też przepisy Stefanii Korżawskiej:
Odwar z korzeni pokrzywy
Łyżkę korzeni pokrzywy zalać szklanką wrzątku. Zagotować, odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie. Odtruwa, poprawia przemianę materii, przeciwdziała anemii.

Sok z pokrzywy
Pół litra soku z umytych i osuszonych pokrzyw wycisnąć w sokowirówce. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Pić 2-3 x dziennie po łyżce soku rozcieńczonego w ¼ szklanki wody przez 14 dni. Oczyszcza i odtruwa organizm na wiosnę. Stosowany zewnętrznie wzmacnia włosy.

Olej z pokrzywy
Kilka garści pokrojonych świeżych łodyg lub 10 łyżek suszonego ziela pokrzywy wspypać do słoika i zalać olejem lnianym. Olej musi przykryć ziele. Słoik pozostawić w ciemnym miejscu. Od czasu do czasu wstrząsnąć. Po 3-4 tygodniach przecedzić przez sitko lub lnianą ściereczkę (można przedtem słoik podgrzać w wodzie i odstawić do ostudzenia). Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Służy do leczenia chorej skóry i pielęgnowania zdrowej. Warto go stosować przy wypryskach, egzemie, atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy. Pomaga leczyć łupież, nadmierne wypadanie włosów, wzmacnia zniszczone włosy. Olej należy wcierać w skórę głowy masując. Nałożyć foliowy czepek i pozostawić na noc. Rano zmyć. Powtarzać aż do uzyskania efektów.

Majowy spacer – zbieranie pokrzywy! 🙂

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dla mnie pokrzywa ma szczególne znaczenie, bo dzięki niej zainteresowałem się ziołolecznictwem 🙂 No i jako krwiodawca pijałem jej dużo, żeby hemoglobina mi nie spadała 😉

Czy do herbaty z pokrzywy można dodać soku z cytryny? Czy wpłynie to na właściwości pokrzywy.

A propos zbierania poza miastem, to jakby ktoś zabawił na działce nieco dłużej, polecam pokrzywę również do jedzenia! Wystarczy kilka sekund potrzymać nad ogniem, żeby parzące soki się zneutralizowały. Super opcja żeby dorzucić sobie do zielonej sałatki 🙂

PRO TIP : Najlepsze są młode liście rosnące na czubku rośliny 🙂

http://www.liveat.pl

Witam, To mój pierwszy sezon z pokrzywą i mam kilka pytań do Ciebie. Wyczytałam, że młode liście z samej góry nadają się do koktajli – tak też je spożywam. Czy do naparu również muszą być super młode czy mogę użyć tych większych? To samo pytanie do soku, chętnie bym zrobiła ale jeśli tylko młode to odpada – nie mam tyle zapasu pod domem 😛 Olej też przygotuję. Pozdrawiam!

Najlepsza jest pokrzywa młoda, przed kwitnieniem. Warto zebrać więcej i ususzyć na zapas. Ja korzystam z całych roślin 🙂

Pamiętajmy, że świeżą, młodą pokrzywę zrywamy całą, a u starszej cztery górne listki, które mają najwięcej właściwości. Gdy będziemy ją suszyć unikajmy słońca, niech dojdzie do siebie w suchym pomieszczeniu, w cieniu – przewracajmy ja kilkakrotnie w ciągu dnia. 🙂

Aniu, a propo krzemionki, którą pokrzywa również zawiera, widziałam na jednym ze zdjęć, które umieściłaś na blogu balsam krzemowy, możesz powiedzieć do czego może on służyć? Co do soku z pokrzywy to zastanawiam się czy można sam sok wcierać w skórę głowy czy jest on zbyt agresywny?

Warto uważać na poparzenia podczas zbierania pokrzywy 🙂 Najlepiej przejechać się parę kilometrów za miasto i tam poszukać na pobliskich lasach i łąkach o tej porze wszędzie jest pełno tego zioła. http://dbamofigure.pl/