Poranny krwisty detoks :)

Ostatnio poświęciłam kilka słów wątrobie oraz kłopotom ze zdrowiem do których może nas doprowadzić nadmierne obciążanie tego ważnego narządu.

Odtruwanie organizmu jest niezbędne, by czuć się dobrze we własnej skórze. To bardzo ważny krok w walce o smukłą sylwetkę.

Jak wiecie uwielbiam buraki! Przygotowałam dla Was koktajl, który doskonale smakuje i jest bardzo zdrowy.

Poranny Krwisty Detoks zawiera składniki, które potrafią zdziałać cuda! Napiszę o dwóch najważniejszych w przygotowanej mieszance 😉

Burak:

  • obniża ciśnienie
  • zawiera przeciwutleniacze
  • bogaty w kwas foliowy, który usuwa homocysteinę odpowiedzialną za choroby serca
  • polecany kobietom ciężarnym ze względu na niezbędny dla rozwoju płodu kwas foliowy i żelazo, który chroni przed anemią
  • kobiety przechodzące menopauzę szybko zauważą, że buraki wyrównują pracę serca i zmniejszają ciśnienie krwi, a także łagodzą migrenę i uderzenia gorąca
  • zwalcza nowotwory (białaczka, rak przewodu pokarmowego)
  • wzmacnia odporność organizmu chroniąc przed chorobami takimi jak grypa i mononukleoza, a także leczy objawy (kaszel)
  • chroni przed osteoporozą
  • doskonale leczy kaca 🙂

Imbir:

  • źródło wapnia, magnezu, fosforu, potasu
  • działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalme
  • przyspiesza przemianę materii
  • obniża ciśnienie tętnicze krwii
  • działanie rozgrzewające

To wystarczające powody by sięgać po taki koktajl nie tylko zimą! Wyciśnij sok z pomocą sokowirówki, zmiksuj  wszystkie składniki i bądź zdrów!

Warzywa obrałam i wycisnęłam sok za pomocą sokowirówki.

Zdrówka!

Komentarze 78 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

NO NIE MOGE PYTACIE JA NAWET JAKIEJ SOKOWIRÓWKI UZYWA A COP ZA RÓŻNICA CZY MA TAKA ZA 100ZŁ. CZY ZA 1000ZŁ. WAZNE ZE DZIAŁA:) POMYUŚLCIE CZASEM

Jestem bardzo ciekawa jak smakuje ten koktajl. Obawiam się tylko zabarwionych zębów od tych buraków.

może być przyprawa 🙂

Dziękuję Aniu 🙂 bardzo dobre:)

burak leczy raka? może przedstawisz jakieś badania? w pubmedzie nic nie znalazłam na ten temat

Burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z resztą składników, jakie zawiera daje unikalne i wielotorowe bardzo silne efekty terapeutyczne. Najefektywniej działa surowy sok z buraka, który smakuje przepysznie. Przepis tutaj. 
Co zawierają buraki?
Witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C
Pierwiastki: żelazo, potas (tylko 2 buraki to az 528mg potasu !), magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt, oraz bardzo rzadkie pierwiastki jak rubid i cez
Ponadto zawierają cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany.
Są niskokaloryczne 100g zawiera tylko 38 kcal.
Błonnik
Burak czerwony (burak ćwikłowy) – właściwości zdrowotne
Buraki a nowotwory i chemioterapia
Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z rakiem. Czerwono-fioletową barwę nadają im betacyjany. Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Gdy dowiadujemy się o chorobie dla wielu jest to jak wyrok, jednak istnieje wiele historii  świadczących o tym, że z raka można się wyleczyć. Pomocne są w leczeniu warzywa, które posiadają zdolność hamowania lub cofania rozwoju komórek rakowych. Badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom.W przypadku pacjentów po chemioterapii morfologia krwi uległa znaczącej poprawie po zastosowaniu kuracji buraczanej. Obiecujące są też doświadczenia w początkowym stadium nowotworu układu limfatycznego.
Buraki a wysokie ciśnienie krwi ( nadciśnienie )
Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.
Buraki a anemia (niedokrwistość)
Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków. 
Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka. 
Buraki na watrobę i na kaca
Z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca. Betamina reguluje pracę wątroby i przewodów żółciowych, a także woreczka żółciowego – jest to zatem znakomite lekarstwo dla wszystkich chorych na wątrobę czy woreczek żółciowy. Burak dzięki swoim właściwościom „spalającym tłuszcz” i chroniącym wątrobę, polecany jest także w przypadku gdy wątroba niedomaga z powodu tzw. problemu alkoholowego.
Buraki a wrzody żołądka, hemoroidy i zespół jelita drażliwego
Obserwuje się niesamowite własciwości gojące soku z buraka na owrzodzenie w obrębie przewodu pokarmowego. Burak wykazuje dobroczynny wpływ w przypadkach zapalenia żołądka, wrzodów żołądka oraz hemoroidów (żylaki odbytu). Wspaniale zwalcza zgagę i zaparcia. Regularne spożywanie buraków w sposób zauważalny reguluje pracę przewodu pokarmowego. Polecane również w chorobach jelita. 
Burak czerwony (ćwikłowy) a odkwaszanie organizmu
Buraki mają silne działanie zasadotwórcze
Dlatego zalecane są wszystkim lubującym się w potrawach zakwaszających, czyli w daniach: mięsnych, ciastach, pieczywie i słodyczach. Kwaśne środowisko to świetne warunki dla rozwoju raka i innych poważnych chorób. Zbyt kwaśny odczyn osłabia również układ kostny – powstaje osteoporoza. Sok z buraka najlepiej pić rozcieńczony ciepłą wodą, gdyż jego silne właściwości alkalizujące (zasadotwórcze) mogą powodować nudności. Klasyczny czerwony barszcz jest doskonałym remedium na problemy takie jak: zgaga (także zgaga ciążowa), pieczenie w dołku czy nadkwasota żołądka.
Buraki na odchudzanie
Burak czerwony ma odchudzające działanie, gdyż:
ma wysoką zawartość błonnika, który nie ma sobie równych dla wszystkich zmagających się z nadwagą (daje uczucie sytości),
przyśpiesza przemianę materii,
wspomaga leczenie otyłości – redukcja tkanki tłuszczowej,
hamuje apetyt na słodycze.
Buraki oczyszczają organizm (naturalny detoks)
Burak przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu gdyż wspomaga pracę wątroby, jelit i nerek. Oczyszcza również krew, obniża ciśnienie krwi, usuwa kwas moczowy z organizmu. Spożywanie buraka zapewnia efektywną detoksykację organizmu – to jedno z najlepszych pod tym względem warzyw. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga wydalanie z organizmu metali ciężkich, mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego i nadmiaru cholesterolu. W jaki sposób oczyszcza nasz organizm? 
przez eliminację  mocznika z organizmu,
usuwa szkodliwe drobnoustroje – blokuje ich zdolność przylepiania się do tkanek,
za sprawą substancji pektynowych ułatwia trawienie,
obniża poziom cholesterolu,
przeciwdziała miażdżycy,
hamuje procesy gnilne w jelitach.
Buraki a depresja, nerwica, bezsenność, koncentracja i pamięć
W burakach występuje betaina – ta sama substancja, którą stosuje się w niektórych formach leczenia depresji. Zawierają one także tryptofan, który niejako „relaksuje umysł” i daje poczucie zadowolenia ( poczucie szczęścia – podobnie jak czekolada gorzka). Kwas foliowy działa kojąco i uspokajająco, więc pomaga w zasypianiu osobom mającym problemy ze snem. Ponadto buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w burakach lit i magnez. Lit nasila działanie magnezu i tryptofanu, w wyniku czego wytwarza się serotonina. O niezwykłych właściwościach litu przeczytasz tutaj. 
Buraki na potencję – naturalna viagra
Już w starożytności Rzymianie używali buraki jako afrodyzjaki. I nie jest to żadna legenda, ale fakty stwierdzone naukowo. A wszystko to za sprawą boru, który bezpośrednio wpływa na produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny i libido.
Buraki a rekonwalescencja – legalny doping sportowy na brak energii
Po wypiciu dwóch szklanek soku z buraka czuje się porządny zastrzyk energii. Dzięki cukrom buraki są słodkie i mają nieco kalorii. Ale nie są to cukry rafinowane szybko uwalniane do krwi (w przeciwieństwie do czekolady). Bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji. 
Buraki na demencje (choroba alzheimera)
A wszystko to za sprawą dobroczynnego działania buraków na krew. Wraz ze wzrostem wieku, zwiększa się ilość obszarów w mózgu, które są niedostatecznie ukrwione, a to z kolei wpływa na rozwój demencji i zaburza funkcje poznawcze. Naukowcy wykazali, ze buraki mogą zwiększyć przepływ krwi w mózgu dzięki wysokiej zawartości azotanów w tym warzywie. Azotany rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ tlenu i krwi przez tkanki. Wysoko azotanowa dieta wzmaga przepływ tlenu do istoty białej płatów czołowych, dokładnie tam, gdzie demencja się zaczyna.
Burak na niepłodność i w ciąży
Buraki są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a ten uczestniczy w kluczowych procesach jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Dla osób starających się o potomstwo warto wprowadzić buraki do diety już 90 dni przed planowanym poczęciem: ze wzgledu na wspomniany kwas foliowy, ale też fakt, że burak wymiata wolne rodniki, które to z kolei uszkadzająDNA ( ogromnie ważne dla zdrowej ciąży), ze względu też na ogólną detoksykację organizmu, a co być może najistotniejsze w leczeniu niepłodności to fakt, że burak może zwiększyć poziom hormonów płciowych odpowiedzialnych za jajeczkowanie (owulacja). Ze wzgledu na to, ze burak poprawia krążenie krwi – w tym także macicy – bardzo wskazane jest jego spożywanie w fazie lutealnej. Buraki są niskokaloryczne – 100g zawiera tylko 38 kcal i w 30% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Ponadto cynk, mangan i miedź wspomagają wzrost, rozwój i rozmnażanie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie gruczołów płciowych. Dlatego też buraki skutecznie wspomagają leczenie niepłodności. 
Buraki a laktacja
Liście buraka ćwikłowego lekko zbić tłuczkiem do mięsa obłożyć nimi obolałe piersi. Owinąć lekko bandażem i trzymać godzinę. Taki okład łagodzi stany zapalne sutków.
Buraki a grzybica stóp
Surowego buraka zetrzeć na tarce i nałożyć na stopy, zawinąć w torebkę foliową i ręcznik. Trzymać 2 godziny. Kuracja powinna trwać minimum 2 tygodnie.
Burak czerwony – pozostałe właściwości lecznicze
ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina), wzmacnia odporność przy grypie, pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy,
wspomaga gojenie się owrzodzeń,
burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów,
lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi,
przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy,
opóźnia przedwczesny proces starzenia,
zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych,
wzmacnia system immunologiczny,
leczy choroby wątroby, nerek,
reguluje cholesterol,
zapobiega drętwieniu kończyn,
zapobiega osteoporozie,
zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków.
buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego,
zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy,
leczą skazę moczanową,
chronią organizm przed zmęczeniem,
poprawiają kondycję włosów i paznokci.
zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom
PAMIĘTAJ!  
– Nie zaleca się buraków chorym na cukrzycę! – zawierają one dużo cukru i może dojść do gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi
– Osoby z niskim ciśnieniem mogą pić soki z buraków jedynie wieczorem przed snem. W innym przypadku obniżenie ciśnienia może u niskociśnieniowców doprowadzić do nadmiernej senności.
– Również osoby cierpiące na reumatyzm lub kamicę nerkową, ze względu na dużą zawartość szczawianów, zaostrzających te choroby powinni unikać ich spożywania lub przyprawiać buraki sporą ilością liści laurowych. Szczawiany znajduja się głównie w lisciach.
– Im mniejszy burak tym lepszy, bardziej soczysty – najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm.
– Kupując buraki zwróć także uwagę, aby nie były zbyt wysuszone.
– Botwina jest mniej kaloryczna od buraków, jednak i same buraki zawierają zaledwie 45 kcal w 1 sztuce średniego warzywa.
– Jeśli chcemy w pełni wykorzystać właściwości buraka, lepiej go nie gotować. Jeśli konieczne jest ich ugotowanie, najlepiej gotować je ze skórką. Wyjątek stanowi gotowanie barszczu.

Aniu ja nie przepadam za burakiem, ale za to uwielbiam marchew. Może polecisz jakiś sok na anemię? Pozdrawiam serdecznie 🙂

To koniecznie poszukaj innych źródeł żelaza, pamiętaj jednak że ważne jest podanie również witaminy C oraz laktoferyny.

Źródła żelaza:
• wołowina
• warzywa strączkowe
• żółtka jaj
• ryby (sardynki)
• kakao
• pestki dyni
• otręby pszenne
• suszone owoce
• kasza jaglana
• szpinak
• orzechy i migdały
• wodorosty (glony morskie)
• drób
• ciemne zielone warzywa
• karczochy
• śliwki
• pokrzywa

Polecam zakwas z buraków.

Ja od dzieciństwa miałam anemię, brałam żelazo w zastrzykach, w tabletkach. Pomagało na chwilę.
Dopiero po 30 latach okazało się, że mam celiakię i dopiero po wprowadzeniu diety bez glutenu i laktozy, po ok. 3 miesiącach osiągnęłam super wyniki. Koniec z anemią, zmęczeniem i szarą cerą. Dieta bezglutenowa, bez laktozy, również bez mięsa ( czasami tylko indyk ), oparta przede wszystkim na warzywach, kaszach, roślinach strączkowych, ziarnach i owocach przyniosła niespodziewane efekty. Czuję się wspaniale, dostałam drugie życie:) Polecam wszystkim.

jak najbardziej.

Nie dość że zdrowe to jeszcze jakie pyszne☺Jak najwięcej takich przepisów

Zakwas z buraka podobno jeszcze lepszy niż surowy! pije od kilku tygodni i super! Aniu gratuluje jeszcze raz bloga czerpie z niego pełnymi garściami! pozdrawiam

Dziewczyny czytajcie ze zrozumieniem bo te komentarze jak czytam to mi ręce opadają. W przepisie jest jasno napisane surowy burak, a już kolejna się pyta czy burak ma być ugotowany? Nawet Ania odpisała, ze surowy:)

Aniu, czy można liczyć na więcej przepisów z musem kokosowym ? 🙂 cudowny smak, ale totalny brak pomysłu jak mogę go wykorzystać!
Pozdrawiam 😉

Ja zblendowalam wszystko, dodalam tylko nieco wiecej wody i wyszlo mi troche takie smothi. Dobre

Ani uchylisz rąbka tajemnicy na temat nowej książki? <3

Fajny post:) samodzielnie nie wpadłabym na wrzucanie do sokowirówki ugotowanych warzyw. Gotuję na parze co naprawdę wzbogaca smak warzyw, powiedzmy – zachowuje, więc już sobie wyobrażam smak tego koktajlu. Będę o nim marzyć do czasu aż kupię sokowirówkę?

A gdzie tu jest napisane, żeby wrzucać ugotowane warzywa? Ja tu widzę tylko surowe.

Ugotowanych ? jest Napisane Surowych …;)

to o ktorej porze go pic. Mam hashimoto, a buraki to cukier rowniez, czy moze byc np przed sniadaniem, czy po sniadaniu. Moje sniadania sa bialko- tl.

Aniu spozywasz kurkumę w ciąży? Bo kilka źródeł odradza dodawanie do potraw kurkumy w ciąży
Jak to jest?

W małych ilościach jako przyprawa np. do rosołu, ale nie jako substytut diety. Kurkuma spożywana w dużych ilościach Może spowodować skurcze macicy.

Droga Aniu, czy powyzszy detoks zastepuje sniadanie?Dziekuje bardzo z gory.

Droga Aniu, czy moge pozwolic sobie jeszcze na 1 pytanie. Czy twoim zdaniem powinno sie obierac warzywa/owocwe czy wystarczy je po prostu dobrze umyc?
Dziekuje bardzo.

Uwielbiam taki soczek z rana 🙂 tylko ja jeszcze jabłko i kawałek selera naciowego wrzucam 😉
Pozdrawiam 🙂

Można zblendować składniki? Niestety nie mam sokowirówki.

Oo świetnie ze jest te post 🙂
Od trzech dni pije sok z buraka, jest jakieś zagrożenie przedawkowaniem?:) zauważyłam że mój mocz jest czerwony…

Oznacza to ze masz nieszczelne jelita. Radziłabym sprawdzić florę bakteryjna i odstawić gluten. Buraki to pożywienie które idzie przez jelita (nawet w formie soku), a żadne pożywienie nie ma prawa zabarwiac moczu. Jedynie niektóre suplementy, a zwłaszcza naturalne mogą to czynić.

Mocz FIZJOLOGICZNIE robi się czerwony, po spożyciu buraków, a jelita FIZJOLOGICZNIE są “nieszczelne” żeby można było wchłonąć substancje odżywcze ze strawionych pokarmów. W przypadku buraków z całym dobrem leci też barwnik. W przypadku szparagów na przykład, wchłaniającej się substancje mogą zmienić zapach moczu. Proszę nie straszyć.

Ja piję sok z buraków i marchewką z wyciskarki wolnoobrotowej codziennie i nie mam problemu z czerwonym moczem. Może jednak czerwony mocz to problem z jelitami?

zmiksuj czyli: wyciśnij sok z sokowirówki czy wrzuć do blendera?

Wyciśnąć z sokowirówki Pozdrawiam.

Aniu, jakiej sokowirowki uzywasz?

Lepsze sa wyciskarki 🙂

Wydaje mi sie, ze Ania miala na mysli sokowirowke w sensie wyciskarki. Tak czy siak, to jaka wyciskarka? Wazne jest, zeby w tym procesie nie wytworzyla sie zbyt wysoka temperatura aby nie utracic witamin. Ania pisala juz chyba kiedys o tym. To ktora wyciskara? 🙂

Ania, czy moglabys prosze polecic jakas sokowirowke? To bylaby absolutna wisienka na torcie! Dzieki!

Aniu ja tez przylaczam sie do pytania. Moglabys polecic jakas sokowirowke / jaka Ty uzywasz? Szukam czegos naprawde dobrego i ciezko mi sie zdecyowac. Nie chcialabym zeby sokowirowka pozarla mi wszystkie witaminy…. Dzieki!

Przyznam szczerze, że używam jednej, ale mojej nie będę polecać bo nie warto 🙂

można:):)):):)

Burak powinien być surowy, czy ugotowany? Muszę się wreszcie przekonać do buraków, kolor piękny 🙂

może być ugotowany, wszystko też zależ od stanu układu trawiennego.

Tzn ? Jaka jest różnica czy używamy buraka ugotowanego czy surowego? Jaki ma wpływ na przewód pokarmowy ? 🙂 pytam bo często mam problemy żołądkowe po sokach/koktajlach.

Wiele produktów może zwiększać gazy i bywają wzdymające, przy problemach trawiennych (jelitowych), spożywanie surowych warzyw mogą być utrudnione podczas samego procesu trawienia, ponieważ mogą być u niektórych one obciążające dla żołądka i wątroby, którym z dużo większą łatwości przychodzi trawienie pokarmów gotowanych.Proponuję zacząć wtedy od ugotowanego buraka, następnie spróbować wypić koktajl z surowym burakiem, ale odczekać ok 30 minut po wyciśnięciu.

Aniu, a czy takie sytuacje moga sie pojawiac po zjedzeniu surowych jablek? Ostatnio zaobserwowalam, ze zle sie po nich czuje

A jak ktoś nie ma wyciskarki do owoców to mamy jakiś inny sposób na takie cuda?
pozdrawiam i Zdrówka życzę WAM

Ja blenduję surowego buraka z wodą a potem przecieram na sitku aż zostaną suche wiórki, tak uzyskuje czysty sok z buraka.

Ile wody na jedno buraka? Jakaś proporcja czy na oko?

Witam Aniu, czy burak ma być ugotowany? Pozdrawiam dużo zdrówka dla Was 🙂

lol poważnie? dwa razy jest napisane jaki ma być;p

Właśnie jestem po konsumpcji koktajlu. Super przepis! Zgodnie z obietnicą poza wartością dla zdrowia, smakuje wybornie 🙂 Zresztą od dziecka byłem fanem buraków 😉 Pozdrawiam serdecznie!