Porzeczkowy pudding
Jak wiecie lubię zdrowe słodkości :). Dzisiejszy pudding można zjeść na II śniadanie (mnie skusiło i pochłonęłam na pierwsze:P).
Nasiona chia zawierają 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że są to optymalne proporcje dla egzogennych kwasów tłuszczowych. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Ogromna ilość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
No i są już porzeczki! 🙂 Hura!
Porzeczkowy pudding
Sposób przygotowania:
Porzeczki z miksuj z mlekiem kokosowym, syropem i cynamonem. Dodaj nasiona chia i energicznie wymieszaj łyżką. Przelej do słoiczka i włóż do lodówki na noc. Dodaj na wierzch ulubione owoce
Śniadanie gotowe.
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Zrobiłam wczoraj pudding z nasionami chia. Wcześniej sama przygotowałam mleko migdałowe i z niego przygotowałam pudding. Ale rano okazało się, że choć nasiona napęczniały to konsystencja była wodnista. Czy to może być spowodowane tym, że mleko nie było kupione a robiłam je sama?
Czym można zastąpić syrop klonowy?
Miodem 😉
Właśnie kupiłam nasiona chia, ale jeszcze ich nie wypróbowałam. Słyszałam o ich dobrych właściwościach i w dodatku pięknie wyglądają 🙂
Uwielbiamy takie puddingi, pysznie, zdrowo i … sezonowo! Brawo Ania!
Aniu, czy krowie mleko popsuje smak puddingu?
Dzień dobry,
bardzo dziękuję za ten przepis nie tylko za walory zdrowotne użytych do niego składników, ale przede wszystkim za jego super smak. Porzeczki zerwałam w ogródku, chia mam stale w domu i wyszło super drugie śniadanie. Mam nadzieję na więcej takich szybkich, zdrowych słodkości. Pozdrawiam
Przepis na puding ciekawy,Ja z porzeczek robie lody dla dzieci i dla siebie.Pychotka:-)))).Miksuje blenderem,trochę ksylitolu lub syropu z agawy,odrobina jogurtu koziego naturalnego i wlewam do pojemniczków z patyczkami.Takie lody serwujemy z sezonowych owoców.Teraz kolej na jagodowe lody.Moje dzieci nie jedzą w ogóle słodyczy wiec takie lody wyjadają w 2 dni,a robie ich 12 sztuk.Pozdrawiam i ograniczajcie cukier,bo można bez niego żyć i to ZDROWO ŻYĆ
Czy mogę użyć syropu daktylowego zamiast klonowego?
Oczywiście:)
Droga Aniu, kupiłam od Ciebie olej kokosowy i jego data spożycia to zaledwie 5 miesięcy, a czytałam, ze taki olej może długo stać i nieco się zdziwiłam, możesz mi powiedziec czym ta krótka data jest spowodowana? Pozdrawiam 🙂
Super przepis! Mam w domu całą paczkę chia i szukałam inspiracji, zabieram się za pudding, dzięki! 🙂
Cudowna uczta dla podniebienia!!!!!!!! Pozdrawiam
Aniu, a porzeczki? Czy maja w sobie cos szczególnego, ze warto po nie sięgać? Pytam, bo ciekawa jestem, czym napakowalam swoje ciałko wczoraj i dziś, pochłaniając kg czarnych porzeczek 🙂
Jasne że tak! Są mega zdrowe mają bardzo dużo witamin w szczególności witaminy C 😉
Pani Aniu, jaki syrop klonowy Pani poleca? Czym się kierować przy wyborze? Nigdy jeszcze nie używałam syropu jako słodzika a jedynie miód naturalny 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Przy zakupach spożywczych, kieruję się składem danych produktów. Najważniejsze żeby nie miały sztucznych dodatków i konserwantów.
Aniu a co jak prawie wszystko zawiera chemię staram się odżywiać zdrowo ale to takie przygnebiajace jak wchodzę do marketu i czytam etykiety a tu wszędzie pszenica cukier konserwanty…. nawet w sklepach zielarskich są niezdrowe produkty . Aniu nie mam motywacji do dalszego zdrowego odżywiania gdzie nie pójdę tam niezdrowa żywność , na wycieczkach obozach to samo, jak żyć? Ja się odzywiam zdrowo ale i tak czasami boli mnie brzuch czy nie mam ochoty na nic mam spadki energii i wgl .Gdyby znalazł się ktoś mądry i zabronił modyfikowanie jedzenia to życie byłoby lepsze … Zabiją nas po prostu i siebie też najgorsze to że my nie mamy na to wpływu co oni nam dają do tych warzyw owoców czy mięsa. …. W sklepikach szkolnych to samo u mnie w sklepiku nie ma nawet czystej wody wszystkie smakowe! I wgl nie ma tam nic zdrowego na stołówkach to samo pszenne makarony, maga , cukier…. Nie mam siły już Aniu do tego wszystkiego. .. Wybacz że ci się żale ale nie mam komu bo większości nie zależy na zdrowiu
To fakt, wszędzie cukier, cukier, cukier, olej palmowy, cukier, potem dopiero składniki, którymi jest nazwany produkt. Najbardziej mnie chyba ostatnio zdołowała żurawina (60% żurawiny, reszta to cukier i olej). Ostatnio nie mogłam nawet wybrać sensownego masła orzechowego, więc po prostu kupiłam orzechy i zrobiłam sama. Polecam kupować jak najmniej przetworzone produkty, z których można zrobić coś sensownego i smacznego. Bądź dzielna:)
Dziękuję! I też życzę wytrwałości; )
Bardzo ciekawy przepis, idę zerwać porzeczki 😀 .