Prosty pudding chia
Zdrowy deser? Bardzo proszę 🙂 W ramach akcji WZMOCNIJ SIĘ przedstawiam Wam pudding chia. Większość z Was już go dobrze zna. Jednak czy potraficie wymienić prozdrowotne właściwości tych czarnych ziarenek ?
Są cennym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, błonnika oraz kwasów omega-3, których zawierają nawet 3 razy więcej niż chociażby łosoś. To ciekawe, prawda?
Dziś chciałabym wyróżnić wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym głównie DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). To właśnie one wspierają układ immunologiczny w czasie infekcji oraz w stanach zapalnych, wzmacniając Wasz organizm. Połączenie chia z miodem i owocami jagodowymi (źródło przeciwutleniaczy) to słodka bomba odpornościowa, która zasmakuje zarówno Wam jak i Waszym dzieciom. Świetna alternatywa na drugie śniadanie, którą dzieciaki mogą samodzielnie dopasować do swoich preferencji smakowych wybierając swoje ulubione owoce 🙂
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Przez przypadek z tego przepisu zrobiłam fantastyczne LODY CHIA. Dodałam mrożone jagody kamczackie i zblendowałam w efekcie powstała mega gęsta lodowa masa. Pycha 🙂
Mają trzy razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś. Ciekawe, ciekawe. Nic tylko spożywać.