pudding_chia_jeżyna

Prosty pudding chia

Zdrowy deser? Bardzo proszę 🙂 W ramach akcji WZMOCNIJ SIĘ przedstawiam Wam pudding chia. Większość z Was już go dobrze zna. Jednak czy potraficie wymienić prozdrowotne właściwości tych czarnych ziarenek ? 

Są cennym źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, błonnika oraz kwasów omega-3, których zawierają nawet 3 razy więcej niż chociażby łosoś. To ciekawe, prawda?


Dziś chciałabym wyróżnić wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym głównie DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz EPA (kwas eikozapentaenowy). To właśnie one wspierają układ immunologiczny w czasie infekcji oraz w stanach zapalnych, wzmacniając Wasz organizm. Połączenie chia z miodem i owocami jagodowymi (źródło przeciwutleniaczy) to słodka bomba odpornościowa, która zasmakuje zarówno Wam jak i Waszym dzieciom. Świetna alternatywa na drugie śniadanie, którą dzieciaki mogą samodzielnie dopasować do swoich preferencji smakowych wybierając swoje ulubione owoce 🙂

 

Sposób przygotowania:
Nasiona Chia, mleko oraz miód umieściłam w słoiku, dobrze wymieszałam i pozostawiłam na 5 minut.  Po tym czasie raz jeszcze mocno, energicznie wymieszałam łyżeczką i włożyłam do lodówki na noc. Przed podaniem posypałam owocami.

 

pudding_chia_granat

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Przez przypadek z tego przepisu zrobiłam fantastyczne LODY CHIA. Dodałam mrożone jagody kamczackie i zblendowałam w efekcie powstała mega gęsta lodowa masa. Pycha 🙂

Mają trzy razy więcej kwasów omega 3 niż łosoś. Ciekawe, ciekawe. Nic tylko spożywać.