Puszyste placki ze szpinakiem

Świeży szpinak, znajdziemy aktualnie na wielu straganach warzywnych. Polecam ze względu na  bogactwo witamin i składników odżywczych. Znajdziesz w nim witaminy K, A, C, B2, B6, żelazo, potas, wapń, magnez, mangan i kwas foliowy. Dostarcza również witaminy E, cynku, miedzi i fosforu. Dzięki zawartości witaminy A i C które niwelują wolne  rodniki, szpinak jest rewelacyjnym antyoksydantem.

Co powiesz na wykorzystanie zielonych liści szpinaku do puszystych placków. To doskonały danie zarówno na śniadanie, obiad, przekąskę czy też kolację.

Puszyste placki ze szpinakiem

Przygotowanie:

Umyłam dokładnie szpinak i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zmiksowałam wszystkie składniki, po czym smażyłam z obu stron na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym (można również użyć oleju kokosowego).

Komentarze 29 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dzien dobry,
Dziekuje za przepis.
Placuszki zrobilam dwa razy i za kazdym razem wyszly mi troche twarde. Czy cos zle zrobilam, lub za malo czegos dodalam? Prosze o porade.

Dziekuje za przepis.
Placuszki zrobilam dwa razy i za kazdym razem wyszly mi troche twarde. Czy cos zle zrobilam? Prosze o podpowiedz.

Fajny przepis, szybki, kiedy nie miałam mleka kokosowego dałam jogurt naturalny gęsty i było ok, no i białko jaja ubijam zawsze i są puszyste , dzięki

Dzisiaj robiłam i na pewno często będą pojawiały się na naszym stole. Pyszne

Pani Aniu, zrobiłam ciasto ale wyszło mi bardzo gęste nie wiem czy trzeba uzyskać do tego konsystencję płynna czy formować placuszki ręką? moje były tak gęste, że ciężko było z nich zrobić okrąg mimo że dodałam więcej mleka kokosowego to też nie pomogło. Bardzo proszę o wskazówkę…..

Zrobiłam. Wyszły cudowne ? Smażyłam bez oleju i dało radę. Dodałam sok z cytryny – petarda! Dzięki Aniu za super przepis! ?

Placuszki pyszne, a jaki dodatek jest na zdjęciu w miseczce z łyżka? 🙂

dżem z fig 🙂

Aniu zrobiłam według przepisu, [1.5 szklanki mąki gryczanej, 4 łyżki gęstej części mleczka ] ciasto wyszło mi bardzo gęste, ciężko było mi uformować placki.

Mi też wyszło bardzi gęste więc dodałam odrobię wody z mleczka kokosowego i wyszly idealne.

Mi też wyszło bardzo gęste więc dodałam odrobię wody z mleczka kokosowego i wyszly idealne.

Eewwww!!!???zaraz wybuchnę!!!!!
Kiedy będzie mus kokosowy!??!!!❤?
Zapasy były. Nie udało się. Szybko się wyprzedaje! Więcej! Chcę więcej !?teraz jak się pojawi to kupię 10sloiczków i będę mieć. Może mi starczy na miesiąc ???jak usiądę to jem cały słoik ?❤

Mus Pani Ani jest dostępny w innych sklepach internetowych.

Aniu, czy takie smazenie jest bezpieczne dla zdrowia? Czy lepiej upiec placki?

Ciekawe dlaczego od dłuższego czasu widzę przepisy ściągnięte od Agnieszki maciag

Aneczko pyszny i zdrowy przepis .Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie☺???❤?????????????

Aniu czy to przepis na jedną porcję? Ile takie danie ma kalorii?

Aniu, czym zastąpi w tym przepisie jajko? Siemie lniane 1 łyżka na 2 łyżki ciepłej zdadzą egzamin czy inny patent?

Kochana czy myślisz że maca jest w stanie wyleczyć trądzik młodzieńczy?

Ja mam trochę inne pytanie, a mianowicie czytając książkę było aby nie łączyć węglowodanów z białkiem, w tym przepisie trochę się łączą to jak to w końcu jest?? Bo mam zaburzenia w odżywianiu, chciałabym wdrożyć w życie te zasady o której jest mowa w książce ale widząc takie przepisy bądź chcąc samemu trochę pobawić się w gotowanie nie wiem bardzo jak to wdrożyc. Proszę o ładna odpowiedź albo artykuł na ten temat, pozdrawiam ?

Myślę, że tak 🙂

Ania, a co myślisz o diecie fodmap? Dostałam teraz przykaz pozostawania przed 6-8 tygodni na tej diecie. Jest opcja przepisów wg tych wytycznych w Twoich dietach, które można kupić?

Pani Aniu te placki muszą być pyszne. Uwielbiam szpinak. Mam pomysł przygotuje je dla swoich pracowników!

Brzmi pysznie! Czy zamiasy masla klarowanego mogę użyć oleju kokosowego?

Aniu, jaką mąką można zastąpić mąkę gryczaną? Może być kukurydziana? Ile placuszków wychodzi z przepisu? Pozdrawiam gorąco ❤

Mąką owsianą (bezglutenową :))

czy taka sama ilość owsianej? czy w innej proporcji?