Pstrąg pieczony w papierze
Jedną z moich ulubionych ryb słodkowodnych jest pstrąg. W Polsce nie ma problemu z jego dostępnością, ponieważ dostaniemy go w prawie każdym sklepie rybnym.
Pieczony w papierze pstrąg
Jedyny problem jaki czasem występuje, to ten aby znaleźć rybę smaczną i świeżą. Pamiętajmy aby spojrzeć rybie prosto w oczy. Jeśli są mocno mętne to znaczy, ze ryba nie jest zbyt świeża. Do większych sklepów ryby bardzo często przyjeżdżają zamrożone, więc dobrze jest nie zamrażać jej ponownie tylko od razu przystąpić do przygotowań 🙂
Dzisiejszy przepis z powodzeniem możesz wykorzystać podczas świąt Bożego Narodzenia, ponieważ danie jest nie tylko smaczne, ale i oryginalnie podane. A zaserwowanie ryby w taki sposób jest łatwe, więc warto spróbować. Dodaj kilka akcentów świątecznych, jak np. zielona łodyga choinki i gotowe 🙂
Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Umyj dokładnie pstrąga i ponacinaj go w kształt litery „X”. Natrzyj marynatą na zewnątrz, włóż ją także do środka razem z 3 plastrami cytryny (taka mała ilość nie zaszkodzi przy połączeniu z białkiem). Przełóż całość na papier do pieczenia, włóż na koniec jeszcze kilka gałązek tymianku i zawiń papier, obwiązując zwykłym sznurkiem (jak na zdjęciu).
Piecz w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu ryby z piekarnika, pozostaw ją zawiniętą na talerzu przez ok 5 minut.
Podawaj gorącą z cząstkami cytryny i sałatą.
Komentarze 14 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Kupiłem właśnie 2 pstrągi, brakuje mi oczywiście Cytryny, po napisaniu tego komentarza zasuwam do sklepu. Resztki zje mój kot a muszę zdradzić że lubi zajadać się rybkami. Zapewne ta z Twojego przepisu bezie mu smakowała 😉 No nie cała ale podzielę się z nim.
Właśnie zjadłam pstrąga z Twojego przepisu. Rewelacja 🙂
Ale mam teraz ochotę na takiego pstrąga 🙂
jejku, jak mam ochote na taka rybke, a czy jak pomarancza tam sie dorzuci to nie zepsuje smaku? dlaczego cytryna w wiekszej ilosci moze zaszkodzic?
Super ! Uwielbiam pieczone ryby, zwłaszcza pstrąga czy dorsza 🙂
Dziękuję Aniu za przepis 🙂
Wesołych Świąt !
Wygląda smakowicie, na pewno spróbuje zrobić go w te święta 🙂
proszę Cię o post związany z świętami u rodziny gdzie są potrawy niekoniecznie zdrowe… jak odmówić, co jeść??
Proponuję Ci samej przygotować coś zdrowego (np. sernik z dyni z kremem kokosowym ) Gwarantuję, że nikt się nie oprze, a raczej innym trochę zdrowego jedzenia nie zaszkodzi 😉
aż ślinka leci… mniam mniam
Wyglada suuuuper a i przepis prosty nawet dla takiego laika jak ja 😉 pewnie i ja sie skusze na tak wersje! Dzieki
Robię podobnie, z tym że w folii, nie w papierze:)
musi byc pyszne!
ryba + tymianek = mistrzostwo świata! ?
Wygląda apetycznie 🙂 Pozdrawiam!
Wygląda bajecznie i na pewno bardzo smacznie smakuje na pewno zrobię pozdrawiam Cie Aniu uwielbiam twój blog ?