
Racuszki z sosem migdałowym
Jesień to dla mnie czas kuchennych rytuałów – nieco bardziej rozgrzewających, otulających smaków. Ale to nie znaczy, że musi być ciężko czy tłusto. Wręcz przeciwnie!
Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale odżywczego – sięgam po szybkie racuszki z jabłkiem, jogurtem i mąką kokosową. Są lekkie, bezglutenowe, a dzięki naturalnej słodyczy jabłek i mąki kokosowej – smakują jak deser, choć świetnie sprawdzają się również na śniadanie.
Sposób przygotowania:
Zaczynam od starcia jabłka na tarce o grubych oczkach. W osobnej misce mieszam mąkę kokosową, sól, połowę jogurtu, jajka (jeśli je dodaję) i starte jabłko – do uzyskania zwartej masy. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażę niewielkie racuszki na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Podaję je z pozostałą porcją jogurtu i posypuję migdałami.
Zamienniki:
-
Możesz dodać cynamon lub kardamon dla cieplejszego aromatu.
-
Jeśli nie masz mąki kokosowej, użyj owsianej – ale dostosuj ilość, bo mąka kokosowa chłonie więcej wilgoci!
-
Migdały możesz zamienić na orzechy włoskie lub nasiona słonecznika.
Chcesz więcej lekkich słodkich inspiracji? Daj znać!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…