Racuszki z sosem migdałowym

Jesień to dla mnie czas kuchennych rytuałów – nieco bardziej rozgrzewających, otulających smaków. Ale to nie znaczy, że musi być ciężko czy tłusto. Wręcz przeciwnie!

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, ale odżywczego – sięgam po szybkie racuszki z jabłkiem, jogurtem i mąką kokosową. Są lekkie, bezglutenowe, a dzięki naturalnej słodyczy jabłek i mąki kokosowej – smakują jak deser, choć świetnie sprawdzają się również na śniadanie.

Sposób przygotowania:

Zaczynam od starcia jabłka na tarce o grubych oczkach. W osobnej misce mieszam mąkę kokosową, sól, połowę jogurtu, jajka (jeśli je dodaję) i starte jabłko – do uzyskania zwartej masy. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smażę niewielkie racuszki na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Podaję je z pozostałą porcją jogurtu i posypuję migdałami.

Zamienniki:

  • Możesz dodać cynamon lub kardamon dla cieplejszego aromatu.

  • Jeśli nie masz mąki kokosowej, użyj owsianej – ale dostosuj ilość, bo mąka kokosowa chłonie więcej wilgoci!

  • Migdały możesz zamienić na orzechy włoskie lub nasiona słonecznika.

Chcesz więcej lekkich słodkich inspiracji? Daj znać!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany