Rozgrzewające kakao z daktyli z przyprawami piernikowymi

Co powiesz na kakao daktylowe z przyprawami korzennymi.
To przepis, który umili nam i naszym bliskim świąteczne wieczory. Kakao przyjemnie kojarzy mi się z dzieciństwem i zimowym ciepłem.
W mojej głowie myśl, że już nie mogę się doczekać Bożego Narodzenia i spotkania z rodziną i bliskimi. Uwielbiam ten czas.
To może kilka słów na temat właściwości kakao, o którym pisałam niejednokrotnie 😉

Kakao uzyskuje się z owoców kakaowca pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej.

Kakao jest bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia).

Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój.

Zawartość związku fenyletyloaminy (PEA) w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.

Na spożyciu kakao mogą skorzystać także osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, gdyż związki w nim zawarte zmniejszają insulinooporność.

Sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, a następnie usunąć z nich pestki. Następnie gotować w mleku kokosowym około 10-12 minut. Dodać przyprawy i kakao, zmiksować blenderem i jeszcze chwile podgotować.
Jeśli chcesz zamiast kakao uzyskać pudding, użyj białe części mleka kokosowego i po ostygnięciu włóż kakao na jakis czas do lodówki

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mniam! ?Jestem w 38 tyg ciąży i odkąd jest tak zimno rano pije ciepłe kakao z przepisów Ani, a od 10 tyg ćwiczę tez z healthy mama codziennie i czuje się rewelacyjnie 🙂 polecam wszystkim, kto nie ma przeciwwskazań, do bycia bardzo aktywną w czasie ciąży! Ściskam ciepło i dziękuję Aniu ?

Ania, czy masz tu na myśli daktyle suszone? Bo szczerze nie wiem :). Mieszkam w Anglii i tutaj kupuję po prostu daktyle suszone, bez cukru i bez pestek. Czy takie też się nadają? Dzięki i miłej niedzieli!

Takie też będą ok 😉

Brzmi pysznie! Aniu czy uzywasz mleko kokosowe-napoj czy gestsza wersje? Czasami trudno sie zorientowac ktore to

Hej Aniu!

Ten pomysł na kakao wygląda rewelacyjnie! Na pewno spróbuję 🙂
Mam pewne pytanie do Ciebie, nie związane jednak z pomysłem na to kakao z daktyli. Wybacz w związku z tym, że piszę tutaj, ale nie mogę odnaleźć artykułu, w którym pisałaś o trawieniu. Napisałaś o złych nawykach picia podczas posiłków. Przyznam, że odkąd to przeczytałam zaczęłam wprowadzać w życie zasadę picia trochę przed albo trochę po skończonym posiłku. Czuję pozytywną różnicę! Ale moje pytanie dotyczy mojego 6-miesięcznego synka, u którego tydzień temu zaczęłam wprowadzać stałe pokarmy (karmię piersią). Wprowadzam mu stałe pokarmy metodą BLW i z tego, co czytam wszędzie piszą, by do takiego dziecięcego posiłku zawsze podawać wodę i proponować ją dziecku po jedzeniu bądź w trakcie (Czytałam też, że po takim posiłku, zamiast wody można “zaproponować” pierś). Z drugiej jednak strony wiem, między innymi od Ciebie, że u dorosłych jest to zły nawyk, negatywnie wpływający na trawienie. Czy może orientujesz się, jak najlepiej byłoby potraktować tą sugestię?
Będę wdzięczna jeśli się do tego odniesiesz 😉
Dzięki wielkie!
pozdrawiam ciepło!
olga

Pani Aniu, pytanie nie w temacie 🙂 Pierniczki bez glutenu z Pani książki Zdrowe gotowanie, będą twardsze i muszą poleżeć żeby zmięknąć? Czy można robić je tuż przed świętami?

Tu chodzi o to gęste mleko kokosowe? ? tak? Czy bardziej płynne?

Aniu, co sądzisz o mleku kokosowym z puszki? Czy nie przedostają się do takiego mleka szkodliwe substancje z aluminium?

Jaką ilością można zastąpić daktyle medjool suszonymi? 🙂