Lekka sałatka z burakiem, granatem i dipem malinowym
Lubicie słodko — słone połączenia? Ja uwielbiam! Nieoczywiste smaki, zwłaszcza pochodzące ze zdrowych produktów, to coś, co lubię najbardziej. Dlatego, jeżeli szukacie sposobu na przemycenie szpinaku do swojej diety, spróbujcie tego!
Połączenie słodyczy buraka z kwasowością malin, a do tego granat i orzechy. Coś pysznego! Dodatkowo możecie to danie zaproponować osobom na diecie bezglutenowej, beznabiałowej czy wegańskiej.
PS. Jeżeli obchodzicie zbliżające się Walentynki, to ta sałatka idealnie sprawdzi się jako danie niespodzianka do uroczystej kolacji. 😉
Sposób przygotowania:
Szpinak przełożyłam na talerz i ułożyłam na nim pokrojonego w plastry buraka. Maliny podgrzałam w rondelku, dodałam syrop klonowy, mieszałam i dusiłam przez około 1-2 minuty. Sałatkę polałam przygotowanym dipem malinowym, posypałam posiekanymi orzechami i pestkami granatu. Gotowe!
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…