Sałatka z komosą ryżową i batatami
Dzisiaj przygotowałam dla Was prostą, ale dzięki dodatkowi przypraw – bardzo aromatyczną sałatkę. Dodałam do niej bataty, czyli bogactwo beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem. W batatach znajdziecie także witaminy z grupy B, witaminę C oraz żelazo, magnez czy fosfor. Są one także doskonałym źródłem węglowodanów, które są bardzo ważne w żywieniu sportowców. Polecam je szczególnie do posiłków okołotreningowych.
Zabierz ją ze sobą jako lunch do pracy, świetnie sprawdzi się także np. jako kolacja. Smacznego 🙂
Sposób przygotowania
Batata obrałam i pokroiłam w kostkę, cebulę pokroiłam w piórka i upiekłam razem w piekarniku przez około 10-15 minut w 180°C. Komosę ryżową przepłukałam 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Przygotowałam sos: wymieszałam sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sos sojowy oraz przyprawy: cynamon, imbir, kardamon i chilli. Ugotowaną komosę wymieszałam z sosem i posiekanymi listkami mięty. Na talerzu ułożyłam szpinak, a na nim komosę, bataty i cebulę. Całość posypałam kiełkami i pestkami dyni.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Właśnie nie dawno kupiłem bataty. I nie wiedziałem co z nimi zrobić. Jest pani świetną inspiracją. Pozdrawiam.?
Jestem zwolennikiem pani sałatki. Wszystko zdecydowanie bardzo zdrowe. Pewnie pani także spożywa ją czasami. Gdyż patrząc na panią jest pani okazem zdrowia. Pozdrawiam.?