Sałatka z owoców z rukolą

Dziś kolejna sałatka.

Na dno salaterki wsypałam umytą i osuszoną rukolę. W jej niepozornych listkach jest mnóstwo dobroczynnych składników, w szczególności sporo witaminy C, więc warto ją jeść, a nawet pokochać. Bywa to trudne ze względu na dość ostry smak rukoli – niektórzy kojarzą go z chrzanem, inni z orzechami. Ale właśnie dlatego rukola doskonale komponuje się z nieco mdławym awokado. Awokado to następny składnik mojej dzisiejszej kompozycji – pokroiłam go w półplastry i dorzuciłam do sałaty. Winogrona umyłam i każdy owoc przekroiłam na pół, by puścił nieco soku. Dodałam namoczone wcześniej jagody goji i posypałam wszystko nasionami chia. Skropiłam delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, z której kilka cząstek też dorzuciłam do salaterki.

Mieszanka tak różnych smaków okazała się trafiona :).

Miłego i zdrowego grillowania!

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Fajna propozycja:)) Wykorzystam, wykorzystam…Lubię rukolę, zwłaszcza w połączeniu z tuńczykiem, pomidorkami cherry, oliwkami i sosem vinegret.

Fajny pomysł Ania. Ja również ubóstwiam rukolę i chętnie łącze ją w sałatkach z gotowanym burakiem. Połączenie ostrości, świeżości i słodkości / mniam! Rukolę najlepiej kupować z ekologicznej uprawy, ale można też zasadzić we własnym ogródku 🙂 Pozdrawiam

Oczywiście, rukolę można łączyć ze wszystkimi warzywami.
Pozdrawiam

Wiem, że rukola rośnie jak chwast i gdybym tylko miała przydomowy ogródek, z pewnością sama bym ją sobie wysiewała. Tym bardziej dziwi mnie, że w moim mieście lokalnej rukoli nie uświadczysz. Kiedy mieszkałam w Krakowie kupowałam takową na pęczki. Uprawa balkonowa raczej nie zaspokoiłaby apetytów mojej rodzinki, zresztą i tak miejsca brak – wszędzie pałętają się doniczki z bazylią, rozmarynem i miętą :).

Rukolę bardzo lubię, wręcz uwielbiam, ale raczej nie kupuję jej w sezonie letnim. Gdybym trafiła na taką uprawianą w pobliżu mojego miejsca zamieszkania, to inna sprawa. Ta, którą widuję w polskich sklepach pochodzi zwykle z Włoch, jest sprzedawana w foliowych opakowaniach i trudno nawet rozszyfrować od ilu dni zalega na półce.

Miejscową rukolę można czasem znaleźć na ryneczkach, straganach. Bardzo łatwo się ją hoduje, szybko rośnie, więc na pewno można ją z powodzeniem uprawiać w ogródku. Może nawet na balkonie, z innymi ziołami? Tego nie sprawdzałam.
Ja najbardziej lubię młode liście, kształtem są bardziej podobne do mleczu (mniszka lekarskiego) i są delikatniejsze w smaku. Polecam spróbować!

Aniu mam pytanie odnośnie kawy, czy można połączyć kawę ( oczywiście sypaną) z mlekiem roślinnym?
W kuchni 5 przemian znalazłam przepis na latte z mlekiem kokosowym i kaszą jaglaną( + przyprawy takie jak cynamon)
Serdecznie pozdrawiam 😉