Sałatka z owoców z rukolą
Dziś kolejna sałatka.
Na dno salaterki wsypałam umytą i osuszoną rukolę. W jej niepozornych listkach jest mnóstwo dobroczynnych składników, w szczególności sporo witaminy C, więc warto ją jeść, a nawet pokochać. Bywa to trudne ze względu na dość ostry smak rukoli – niektórzy kojarzą go z chrzanem, inni z orzechami. Ale właśnie dlatego rukola doskonale komponuje się z nieco mdławym awokado. Awokado to następny składnik mojej dzisiejszej kompozycji – pokroiłam go w półplastry i dorzuciłam do sałaty. Winogrona umyłam i każdy owoc przekroiłam na pół, by puścił nieco soku. Dodałam namoczone wcześniej jagody goji i posypałam wszystko nasionami chia. Skropiłam delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, z której kilka cząstek też dorzuciłam do salaterki.
Mieszanka tak różnych smaków okazała się trafiona :).
Miłego i zdrowego grillowania!
Komentarze 13 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Wyglada przepysznie , z checia sprobuje ………………..pozdrawiam serdecznie
Rukola i awokado to dla nas zawsze dobra sałatkowa propozycja! W wersji z winogronem do spróbowania:)
Fajna propozycja:)) Wykorzystam, wykorzystam…Lubię rukolę, zwłaszcza w połączeniu z tuńczykiem, pomidorkami cherry, oliwkami i sosem vinegret.
piękne zdjęcie super sałatka dziękuję za przepis
Fajny pomysł Ania. Ja również ubóstwiam rukolę i chętnie łącze ją w sałatkach z gotowanym burakiem. Połączenie ostrości, świeżości i słodkości / mniam! Rukolę najlepiej kupować z ekologicznej uprawy, ale można też zasadzić we własnym ogródku 🙂 Pozdrawiam
Czy można rukolę łączyć z pomidorami? Bo chętnie bym widziała w tej sałatce pomidorki koktajlowe 🙂
Oczywiście, rukolę można łączyć ze wszystkimi warzywami.
Pozdrawiam
Wiem, że rukola rośnie jak chwast i gdybym tylko miała przydomowy ogródek, z pewnością sama bym ją sobie wysiewała. Tym bardziej dziwi mnie, że w moim mieście lokalnej rukoli nie uświadczysz. Kiedy mieszkałam w Krakowie kupowałam takową na pęczki. Uprawa balkonowa raczej nie zaspokoiłaby apetytów mojej rodzinki, zresztą i tak miejsca brak – wszędzie pałętają się doniczki z bazylią, rozmarynem i miętą :).
Rukolę bardzo lubię, wręcz uwielbiam, ale raczej nie kupuję jej w sezonie letnim. Gdybym trafiła na taką uprawianą w pobliżu mojego miejsca zamieszkania, to inna sprawa. Ta, którą widuję w polskich sklepach pochodzi zwykle z Włoch, jest sprzedawana w foliowych opakowaniach i trudno nawet rozszyfrować od ilu dni zalega na półce.
Miejscową rukolę można czasem znaleźć na ryneczkach, straganach. Bardzo łatwo się ją hoduje, szybko rośnie, więc na pewno można ją z powodzeniem uprawiać w ogródku. Może nawet na balkonie, z innymi ziołami? Tego nie sprawdzałam.
Ja najbardziej lubię młode liście, kształtem są bardziej podobne do mleczu (mniszka lekarskiego) i są delikatniejsze w smaku. Polecam spróbować!
Jak długo należy moczyć jagody goji? W ciepłej wodzie czy obojętnie?:)
Aniu mam pytanie odnośnie kawy, czy można połączyć kawę ( oczywiście sypaną) z mlekiem roślinnym?
W kuchni 5 przemian znalazłam przepis na latte z mlekiem kokosowym i kaszą jaglaną( + przyprawy takie jak cynamon)
Serdecznie pozdrawiam 😉
W taką pogodę sałatki są wręcz obowiązkowe 😉
http://wenus-lifestyle.pl/2014/07/jak-czesac-dlugie-wlosy/