Seler na ostro

Seler naciowy to przyjaciel naszego ciała.

Oczyszcza je z toksyn, pobudza trawienie, obniża ciśnienie, pomaga w odchudzaniu i wpływa pozytywnie na cerę. Można go jeść na surowo (świetnie chrupie!) lub robić z niego orzeźwiające napoje, np. z jabłkiem. Jest świetny w sałatkach i dodaje smaku potrawom na ciepło. Dziś u mnie seler na ostro :).

Seler dokładnie umyłam i gotowałam na parze do miękkości. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę na średnim ogniu. Poddusiłam czosnek. Dodałam pokrojone pomidory, pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Wymieszałam dokładnie. Jeśli pomidory będą wcześniej sparzone i obrane ze skórki lepiej połączą się z resztą warzyw. Dodałam seler i czerwony pieprz, dusiłam wszystko kilka minut. Podałam z komosą ryżową, można też z np. dzikim ryżem.

Dobrych pomysłów na seler! 🙂

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, super przepis! Do tej pory używałam selera tylko do zup, a w tej formie jest przepyszny 🙂 Dodałam jeszcze suszone pomidory, na wierzch posypałam natką selera i podałam z ryżem jaśminowym. Chcę więcej! 🙂 🙂

PYSZNE!! Dodałam jeszcze podgotowane pieczarki i tuńczyka w oliwie i obiad wyszedł wspaniały. Pierwszy raz jem seler naciowy ze smakiem 😀

W formie przypomina trochę gulasz 🙂 W sumie można by zrobić wersję nie wegetariańską i dodać do tego pierś z kurczaka albo z indyka. My też często dodajemy seler do różnych potraw 🙂
http://dbamofigure.pl/

Uwielbiam seler, dodaje go niemal do wszystkiego. Mam tylko wątpliwość czy obróbka termiczna nie niszczy składników mineralnych i witamin warzywa ?

Aniu co sie stalo z wyszukiwarka? nie moge odnalezc w nowej odslonie bloga 🙂 przepraszam ze pod tym postem i z gory dziekuje za podpowiedz!