Wiosenny „sernik” z kaszy jaglanej z pysznym musem i malinami

Uwielbiam kaszę jaglaną. Jest smaczna, zdrowa, nie wymaga długiego gotowania i co dla mnie istotne – nie zawiera glutenu. Dziś wykorzystałam ją do upieczenia “sernika” w wersji bez glutenu i laktozy. Ciasto jest naprawdę szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe i pyszne. Wypróbuj koniecznie!

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukałam pod bieżącą wodą. Następnie wrzuciłam ją do gotującej się wody. Dodałam 400 ml mleka kokosowego i gotowałam, aż kasza będzie miękka. Odstawiłam do wystygnięcia, po czym dodałam sok z cytryny, cukier i wiórki kokosowe, mąkę, ekstrakt z wanilii oraz gęstą część mleka kokosowego. Zblendowałam wszystkie składniki na gładko. Okrągłą blaszkę posmarowałam masłem i przełożyłam do niej masę. Piekłam ok. 50-55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie a następnie usunęłam z nich pestki. Zblendowałam awokado i daktyle z wodą. Mus rozsmarowałam na ostudzonym cieście. Na wierzchu ułożyłam maliny i posypałam cukrem i wiórkami.

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Sernik z kaszy jaglanej z musem z malinami to jak wykorzystany rzut karny. Lepiej jak jest wykorzystany niż gdy jest pudłem. Trochę klimatu piłkarskiego ale przecież niedługo mundial w Rosji. Pozdrawiam.

„Sernik” z musem i malinami ? Jest przepis na „sernik” malinami i cukrem. Czy ja coś przeoczyłam?

Ale na czym ulozyc owoce?. Po upieczeniu sernika nie beda sie trzymaly. W opisie,mowa o pysznym musie. W przepisie,ani slowa :-).