Słodkości na diecie – czy to możliwe? Zdrowe zamienniki.

Słodkości na diecie – czy to możliwe?

Skąd pomysł na napisanie tego posta ?

To Wy Kochani zachęciliście mnie swoimi mailami do przemyśleń na temat wytrwałości na diecie redukcyjnej. Mnóstwo z Was pisze, że wytrzymuje do pierwszej drożdżówki  pączka, który przełamał ich silną wolę. 

Po takim „incydencie” większość zniechęca się i porzuca plan dojścia do zamierzonego celu niemal na starcie. Dlaczego tak się dzieje?

Czy jest na to jakaś rada? No jasne!  

Po pierwsze, zanim podejmiesz decyzję o zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze powinnaś uświadomić sobie, że nowy jadłospis  nie powinien być wyrzeczeniem – jeśli tak myślimy, to z pewnością po zakończeniu diety, wrócimy do starych nawyków żywieniowych (w ten sposób dając sobie „nagrodę” za kilka miesięcy wyrzeczeń) i znów przybierzemy na wadze. Dieta to zmiana sposobu odżywiania, a dobre nawyki wypracowane w trakcie odchudzania muszą towarzyszyć nam także po osiągnięciu upragnionego efektu.

Po drugie, należy przyjąć, że chęć na słodycze jest u każdego człowieka całkowicie naturalna. Już o tym pisałam tu Odpowiadają za nią różne czynniki, takie jak wahania poziomu cukru we krwi czy obecność candidy – grzyba, który bytuje w organizmie każdego człowieka, czerpiąc energię z cukrów i węglowodanów. Nie chodzi o to, by całkowicie zlikwidować chęć sięgnięcia po coś słodkiego, ale o to, by wybierać mądrze.

Po trzecie, trzeba pamiętać o tym, że nadmierna konsumpcja słodyczy ma realny, negatywny wpływ na zdrowie. Powodując liczne zaburzenia metaboliczne, przyczynia się m.in. do powstawania nadwagi, otyłości, rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu II, a także przerostu wcześniej wspomnianej candidy.

Po czwarte – jak już wcześniej wspomniałam – należy nauczyć się dokonywać dobrych wyborów. Zmiana czekoladowego batonika na słodką i samodzielnie wykonaną przekąską przyniesie Ci nie tylko zadowolenie z zaspokojenia „słodyczowego głodu”, ale również da satysfakcję z własnoręcznego przygotowywania łakoci. Będziesz mieć wtedy pełną świadomość, co znajduje się w słodkim posiłku – unikniesz zbędnych dodatków, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy, sztuczne aromaty i barwniki czy substancje konserwujące. Dodatkowo proponuję Ci zdrowe zamienniki batoników (np. Foods by Ann)

Dziś przygotowałam dla Ciebie kilka przepisów na słodycze w zdrowej odsłonie, które znajdziesz również w Diet by Ann. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu. Rozpływający się w ustach pudding czy słodki mus z bananem sprawdzą się jako przekąska do pracy, a chrupiące ciasteczka czy zdrowe kulki będą doskonałym uzupełnieniem babskiego wieczoru!

MIGDAŁOWY PUDDING CHIA Z GRANATEM

Składniki:

nasiona chia – 2 łyżki, 20g

mleko kokosowe (napój) -1 szklanka, 250ml

masło migdałowe – 1 łyżka, 20g

granat – ¼ sztuki, 55g

daktyle suszone niesiarkowane – 3 sztuki, 15g

szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut.

Zblenduj namoczone daktyle z masłem migdałowym, cynamonem i mlekiem. Dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj.

Odstaw na noc do lodówki. Gotowy pudding udekoruj pestkami granatu.

SŁODKI MUS Z BURAKIEM

Składniki:

daktyle suszone niesiarkowane – 2 sztuki, 10g

buraki gotowane – ⅓ sztuki, 40g

śliwki suszone – 2 sztuki, 14g

czekolada gorzka 90% – 2 kostki, 12g

kakao gorzkie – 1 łyżka, 10g

wiórki kokosowe – 1 łyżka, 6g

skórka ze świeżej pomarańczy – ½ łyżeczki, 4,5g

szczypta cynamonu

szczypta chili

granat do posypania

Sposób przygotowania:

Daktyle i śliwki suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

Pokrój ugotowanego buraka na kawałki i zblenduj z namoczonym owocami suszonymi, rozpuszczoną czekoladą i pozostałymi składnikami.

Wstaw do lodówki na pół godziny.

CIASTECZKA AMARANTUSOWE

Składniki:

jaja kurze małe, rozmiar S – 1 sztuka, 50g

rodzynki niesiarkowane – 1 łyżka, 15g

amarantus ekspandowany – ⅔ szklanki, 20g

wiórki kokosowe – 1 łyżka, 6g

kakao gorzkie – 1 łyżeczka, 5g

olej kokosowy extra virgin – ½ łyżeczki, 7,5g

Sposób przygotowania:

Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

Zblenduj jajo z rodzynkami, kakao i olejem.

Dodaj amarantus, wiórki i wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, uformuj z masy kulki i lekko “rozpłaszcz” na ciasteczka.

Piecz w piekarniku w 180°C przez około 15 minut.

KOKOSOWE KULKI

Składniki:

kasza jaglana – ⅓ szklanki, 60g

daktyle suszone niesiarkowane – 2 sztuki, 10g

miód pszczeli – 1 łyżeczka, 12g

wiórki kokosowe – 1 ½ łyżki, 9g

truskawka liofilizowana– 1 łyżeczka, 2g

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pod koniec gotowania dodaj daktyle.

Zblenduj, następnie dodaj miód oraz połowę wiórków kokosowych i wymieszaj.

Uformuj kulki i obtocz w pozostałych wiórkach. Do posypki możesz również dodać pokruszoną truskawkę liofilizowaną.

BUDYŃ CZEKOLADOWO-KOKOSOWY

Składniki:

mleko migdałowe – ½ szklanki, 120ml

kakao gorzkie – 1 łyżeczka, 5g

wiórki kokosowe – 1 ½ łyżki, 9g

mąka kokosowa  – 1 ½ łyżki, 19,5g

czekolada gorzka 90% – 2 kostki, 12g

syrop z daktyli – 1 łyżeczka, 8ml

szczypta cynamonu

szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:

Mleko migdałowe dokładnie wymieszaj w garnku z kakao, wiórkami oraz mąką kokosową i zagotuj.

Mieszaj cały czas łyżką, a gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia.

Wymieszaj ze startą czekoladą, syropem z daktyli oraz przyprawami.

LODY MALINOWO-BANANOWE

Składniki:

maliny mrożone – 100g

banan – ½ sztuki, 100g

mleczko kokosowe – 2 łyżki, 20ml

wiórki kokosowe – 1 łyżka, 6g

ekstrakt waniliowy – ¼ łyżeczki, 1g

Sposób przygotowania:

Banana pokrój w plasterki i włóż na noc do zamrażarki.

Owoce zblenduj z mleczkiem kokosowym, ekstraktem waniliowym i schłodź ponownie w zamrażarce.

Przełóż do pucharka, posyp wiórkami.

 

Jestem pewna, że jeśli przygotujesz choć jeden z powyższych przepisów, przekonasz się, że dieta bez wyrzeczeń jest możliwa. Z pozoru może wydawać się, że zmiana batonika czy czekolady na zdrowszą wersję łakoci jest czasochłonna, a w efekcie i tak nie zaspokaja ogromnej ochoty na słodycze. Nic bardziej mylnego! W moich przepisach dobieram składniki tak, by przygotowane smakołyki były wyraziste, pyszne, a jednocześnie nie powodowały wyrzutów sumienia czy dodatkowych kilogramów. Układ idealny!

A jeśli chcesz kompleksowo zadbać o swoją dietę (nie tylko w kwestii ograniczenia sklepowych słodyczy), także mogę Ci w tym pomóc. W Diet by Ann znajdziesz wiele ciekawych i prostych pomysłów na pyszne dania (między innymi na zdrowe desery), które zadbają o Twoją sylwetkę, zdrowie i zagwarantują Ci świetne samopoczucie. Spróbuj!

Komentarze 17 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Może zechce Pani, jako fachowiec, pomóc mi w pewnym problemie. Niedawno zarzucono mi, że nie powinnam nazywać “bezcukrowymi” wypieków, które choć w swoim składzie nie zawierają cukru (buraczanego, trzcinowego), to zawierają suszone owoce i syrop daktylowy. Osoba, która wdała się ze mną w dyskusję twierdziła, że syrop daktylowy “to sam cukier, tylko innego pochodzenia”, a “dla organizmu to jest kompletnie obojętne jakiego pochodzenia jest cukier”. W moim rozumieniu – i chyba też potocznym – cukrem nazywa się substancję słodzącą w formie stałej, produkowaną z buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Suszone owoce zawierają cukry proste, ale nie są przecież tym samym, co cukier z cukiernicy, prawda? Nie jestem dietetykiem, więc muszę odwołać się do opinii eksperta. Czy można nazywać “bezcukrowymi” wypieki czy desery, które słodzone są wyłącznie owocami (w tym suszonymi), miodem czy syropami, jak daktylowym? Będę ogromnie wdzięczna za Pani odpowiedź.

Ależ ja się cieszę z tego wpisu. Już drukuje i będę przygotowywać 🙂
Odkąd wypróbowałam mus czekoladowy z cukinii oraz kulki mocy, a także brownie z truskawkami – jestem zachwycona Twoimi pomysłami. Coś wspaniałego podać przygotowane przez siebie słodkości- a jak rodzinę tym szokuje.. Mama, teściowa, szwagierka, siostra – kobitki są wniebowzięte nowymi smakami i jak to mówią, doczekać się nie mogą kiedy znowu na kawkę wpadną, bo są ciekawe czym tym razem uraczę ich podniebienia 😉 Moc uścisków Aniu 🙂 🙂

Moim zdaniem, będąc na diecie, można jeść żadnych zamienników słodyczy w formie przekąski. Organizm domaga się czegoś słodkiego, bo jest uzależniony a nie dlatego, że tego potrzebuje. Dieta to zmiana nawyków żywieniowych, więc zamiast sięgnąć po batona, sięgamy po owoc lub warzywo, szklankę wody czy herbatę, a nie batonika. Tylko w ten sposób przeprogramujemy mózg na zdrowe odżywianie. Nie ma drogi na skróty. A oszukiwanie nie pomoże nam się odzwyczaić od łakoci.

Witam Aniu, jestem na Twojej diecie Diet by Ann i wydaje mi się , że dużym ułatwieniem byłoby gdyby propozycje dań (na blogu) miały opis ile zawierają kalorii, wtedy moglibyśmy je włączyć do diety.

Moim zdaniem jeden batonik bądź kostka czekolady nikomu nie zaszkodziła. Sam staram się odżywiać bardzo zdrowo i restrykcyjnie. Ale kilogramy powstają z przejadania się. Czasem zjem coś słodkiego. Ale nigdy z tego nie przytyłem. I nie sądzę aby ktoś przytył z jednego batonika musi ich zjeść co najmniej pięć i choćby przez tydzień. Musi to być regularne zajadanie się słodyczami. Ale być może się mylę. Pani być może jest większą specjalistką w tej kwestii. Przez powyższe słowa nie chciałem nikogo obrazić. Zwłaszcza Pani. To tylko moje zdanie na temat słodyczy. Pozdrowienia.

To nie cukier nam szkodzi,tylko jego nadmiar. Cukier jest nam potrzebny,jako paliwo dostarczajace energii,bez glukozy mozg nie funkcjonuje.Tak samo jak nasz mozg potrzebuje tlenu,tak samo potrzebuje glukozy! Oczywiscie lepszym rozwiazanie jest siegniecie po zdrowe batony naszej Ani lub korzystanie z Jej slodkich przepisow niz zjedzenie drozdzowki 🙂

Pani Aniu byłam wczoraj na stacji Circle ( Shell ) gdyż chciałam kupić Pani batony. Niestety nie było ani jednego ( były tylko płatki owsiane) a Panowie ekspedienci powiedzieli mi ze wlasnie dostali nakaz zdjecia Pani asortymentu gdyż cytuje” okazało sie ze to wcale nie jest zdrowe i jest to żywność przetworzona”.Oczy wyszły mi z orbit i nie wierze w to!!!! Tylko czemu tak sie dzieje?

Panowie być może nie wiedzą jak pogrupować żywność 🙂
Myślę, że nie chcieli nic złego przez to powiedzieć, tylko nie mają odpowiednich kompetencji 🙂

“Po drugie, należy przyjąć, że chęć na słodycze jest u każdego człowieka całkowicie naturalna -” – prosta myśl ale teraz to sobie uzmysłowiłam , że tak jest i nie ma z tym co walczyć! Trzeba za to , jak Pani wspomniała, świadomie sobie z tym radzić np. przy pomocy tego wspaniałego budyniu z orzechami :))
Ps. B.ładne zdjęcie:)

Aaa zapomniałabym Anka kochana ! Kiedy Ty dla nas wymyślisz jakieś nowe świąteczne pyszności ? Już się nie mogę doczekać tegorocznych wypieków i potrwa :*

Hej Aniu ! Mam takie pytanie do Cb jak góru dietetycznego? Czy na diecie redukcyjnej powinno się spożywać duże ilości owoców np. bananów, melonów itd ? Czy lepiej ograniczyć się do tych niskocukrowych ?

Przy diecie redukcyjnej najlepiej ograniczyć wysokofruktozowe owoce, ale można je oczywiście też wliczyć w podaż kaloryczną

Jestem na twojej diecie ? mega pozytywnie zaskoczona posiłkami oraz ich smakiem ? pełna Energi i uśmiechu na twarzy co nawet zauważył mój mąż ? zamienniki mega a dziś doszła do mnie paczuszka z batoniki by Ann oraz innymi produktami. Zastanawiam się tylko jak wytrzymam bez musu kokosowego ?? czekam na nowości i boxy świąteczne. Pozdrawiam ???

Aniu, ciasteczka amarantusowe u mnie w domu są hitem 🙂 Miałam je w diecie i od tamtej pory “uzależniłam” od nich siebie i dzieci 🙂

Bardzo przydatny wpis Aniu. Jestem na Twojej diecie Diet by Ann, i niestety waga skacze z powodu niektórych moich słodyczowych “grzeszków”. Uwielbiam słodycze w każdej postaci (od batonika po domowe ciasta i ciasteczka), dlatego trudno mi sobie ich odmówić. Jednak myślę, że to wina silnej woli, a raczej jej braku 🙁 Staram się cały czas walczyć 🙂 Pozdrawiam