11 śniadań by Ann w pigułce
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ile razy słyszeliście to stwierdzenie? Ja będę powtarzać je aż do znudzenia! Pamiętajcie, że to właśnie śniadanie doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania od rana. A jako ciekawostkę dodam, że są badania potwierdzają powiązanie pomiędzy rezygnacją ze śniadań a wyższym ryzykiem nadwagi czy otyłości. Walczysz z nadprogramowymi kilogramami? Zacznij jeść śniadanie!
Ok, powiecie, że łatwo się mówi, ale trudniej zrobić… Wcale nie! A oto dowód – 11 śniadań by Ann – prosto, szybko i zdrowo. Naleśniki, omlety, owsianki czy jaglanki, czyli wszystkie moje ulubione propozycje zebrane dla Was w jednym miejscu 🙂
Naleśniki kasztanowe
Składniki (na około 10-12 naleśników):
- 120 g mąki kasztanowej
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 200 ml mleka kokosowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki na naleśniki, tak aby uzyskać jednolitą masę. Naleśniki smaż na oleju kokosowym, cienko wylewając na patelnię masę na ciasto. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionym dżemem lub konfiturą domowej roboty.
Owsianka z cukrem kokosowym
Składniki:
- 60 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 garść dowolnych owoców (np. borówek)
Sposób przygotowania:
Zalej na noc płatki owsiane wodą. Rano dodaj mleko i gotuj na średnim ogniu dodając masło ghee, cukier i siemię lniane. Na koniec dodaj borówki.
Bananowe pancakes
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 jabłko
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej
- szczypta cynamonu
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta wanilii
- 15 g białka roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć wszystkie składniki oprócz jabłka i wymieszaj. Jabłko obierz, pokrój na kawałki i dorzuć do ciasta. Na patelni rozpuść olej kokosowy. Ułóż na niej okrągłe metalowe foremki do ciastek i wlej w nie masę. Smaż po kilka minut każdą ze stron placuszków.
Naleśniki jaglane z musem malinowo-truskawkowym
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej lub kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 jajko
- szczypta soli himalajskiej
Mus:
- 120 ml jogurtu roślinnego
- 0,5 szklanki malin lub 1 łyżka Lio Shake Malina
- 0,5 szklanki truskawek lub 2 łyżki Lio Shake Truskawka
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto zblenduj. Naleśniki smaż na średnim ogniu pod przykryciem. Należy go dość długo przytrzymać na jednej stronie, dopiero potem przerzucić na drugą. Składniki na mus zblenduj i podawaj go z gotowymi naleśnikami.
Owsianka z gruszką
Składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 gruszka
- 2 łyżki musu kokosowego
- szczypta kurkumy
- garść rodzynek
- kilka sztuk orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane ugotuj na mleku roślinnym z dodatkiem kurkumy. Dodaj mus kokosowy i pokrojoną w kostkę gruszkę. Możesz dodać także rodzynki czy orzechy laskowe i posypać nimi na końcu owsiankę.
Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- 40 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka owsianego
- 40 g banana
- 0,5 łyżeczki masła ghee
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłucz 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą i ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj masło ghee, pokrojonego banana i całość zblenduj.
Gofry bezglutenowe
Składniki:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 30 g mąki ryżowej
- 4 jajka
- 200 ml mleka owsianego
- szczypta soli morskiej
- szczypta sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- odrobina oleju kokosowego (do smażenia)
- 1 garść dowolnych owoców (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Natłuść gofrownicę i wylej do niej ciasto. Gofry piecz kilka minut. Podawaj ze świeżymi owocami.
Jaglanka i owocowe wariacje!
Składniki:
- 50-60 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżeczka masła ghee
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 banan
- 0,6 szklanki borówek
- 1 granat
- 1 mango
- 2-3 łyżki masła migdałowego
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłucz 1-2 razy pod zimną, bieżącą wodą, następnie zalej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu około 15 minut, kiedy woda wsiąknie, dodaj mleko roślinne i gotuj do miękkości. Dodaj rodzynki, orzechy włoskie, masło ghee, pokrojone banany i resztę owoców. Na sam wierzch dodaj masło migdałowe.
Jogurt z migdałów z dodatkami
Składniki:
Jogurt:
- 1 szklanka migdałów namoczonych w wodzie
- 3,5 filiżanki wody filtrowanej
- 2-4 daktyle (do smaku)
- 1 cała laska wanilii (posiekana) lub 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- mrożone owoce leśne
- szczypta soli morskiej
- 1 saszetka bakterii jogurtowych
Dodatki:
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżka nasion chia
- kilka sztuk jagód goji
- kilka truskawek
Sposób przygotowania:
Umieść migdały w misce i przykryj je wodą, pozostaw na noc (8-10 godzin). Rano opłucz je i dobrze osusz. Następnie wrzuć do blendera dodając wodę, daktyle i wanilię. Miksuj na największych obrotach przez około 1 minutę. Mieszaninę przełóż do ściereczki lnianej służącej jako sitko. Przez małe otwory wyciskaj mleko do miski (może to potrwać kilka minut, więc bądź cierpliwy!). Podgrzej napój, a następnie dodaj 1 saszetkę bakterii jogurtowych (według instrukcji na opakowaniu – w temperaturze 45 stopni). Odstaw na 4 godziny. Wymieszaj z solą morską i dodaj kilka owoców leśnych (można je rozgnieść widelcem). Włóż do lodówki. Jogurt podawaj z dowolnymi dodatkami np. takimi jak: nasiona chia, orzechy włoskie, jagody goji czy owoce.
Omlet z pomidorem i pieczarkami
Składniki:
- 3 jajka
- 3 pieczarki
- 0,3 cebuli
- 1 pomidor
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Pomidora pokrój w plastry. Posiekaj pieczarki i cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, przyprawy i roztrzep całość. Wylej masę na podsmażone pieczarki i przykryj pokrywką. Gdy masa się zetnie, omlet przerzuć na drugą stronę i dodaj pokrojone pomidory, smaż jeszcze chwilę.
Owsianka cynamonowa z borówkami i bananem
Składniki:
- 50 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 banan
- 1 garść borówek
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane namocz na noc w mleku roślinnym. Rano dodaj wodę i cynamon, a następnie gotuj na średnim ogniu. Na koniec dodaj miód i pokrojonego w plastry banana. Całość posyp borówkami.
Komentarze 15 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
dzień dobry,
co oznacza 15 g białka roślinnego? czy chodzi o jakieś sproszkowane białko typu odzywka białkowa?
Też chętnie bym się dowiedziała co oznacza 15g białka roślinnego?
Bardzo pięknie i smacznie to wszystko wygląda szkoda tylko, że tak mało jest propozycji mniej slodkich, bardziej wytrawnych lub o niskim IG.
mi wyszło 11 placuszków,ale zrobiłam podwójną porcję…
Do Sylwii:11 placuszków mi wyszło
dziekuje 🙂
Jakie mleko roślinne polecacie? Staram się robić sama, ale nie zawsze mam możliwość. A jak przeczytałam skład mleka sprzedawanego w sieciówkach to mi się odechciało?
owszem, mleko kokosowe , np. z gumą guar!!!!!
Właśnie zrobiłam jaglane naleśniki,pycha!U mnie z karmelizowanym bananem i domowym musem z brzoskwiń.Dziękuję za piękne zdjęcia i przepisy 😉
ile wyszło takich naleśników? 🙂
Pomysl super, co do sniadan to jak dla mnie zbyt duzo wegli z rana, chetnie wykorzystam na podwieczorek/kolacje
Fajnie by było , gdyby były podawane kcal we wszystkich przepisach. Dużo by to pomogło.
Czy to są składniki na jedna porcje? ?
Artykuł mega z pewnością z niego będę korzystać ? mam nadzieję że moje śniadania w połowie będą tak ładnie wyglądały jak te na zdjęciu ??
Super artykuł, przyda mi się, pozdrawiam