Zupa krem z patisona i dyni,

Pora zaprosić na blog patisona – dyniowate warzywo o wyjątkowym kształcie.

Jest lekkostrawny, dostarcza nam soli mineralnych, zwłaszcza potasu. Młode patisony można jeść na surowo, nie obierając ich, nadają się do sałatek. Starsze są doskonałe jako składnik zup, można je smażyć, piec i faszerować.

Sezon na patisona w pełni – korzystajmy :).

Warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam. Wszystkie składniki ugotowałam i zmiksowałam, dodając podczas gotowania przyprawy. Na sam koniec na suchej patelni prażyłam pestki dyni ok. 1minuty – dodałam do zupy.

Jesienne zupy – mniam!

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu,
Do tej pory zawsze jak widziałam patisony, to zastanawiałam się do czego służą:). A teraz już wiem, że można z nich robić pyszna zupę. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Tej jesieni wpadłam w szał potraw z sezonowych produktów:).

A jak na razie udało mi się ugotować przepyszny krem z dyni z pysznymi dodatkami i mało tego, sama wykonałam talerz do zupy:). Zapraszam do przeczytania przepisu.
http://lifestyle-plan-by-ann.blogspot.com/2014/08/zupa-krem-z-dyni-z-grzankami-i-serem.html

Witam, chciałam zapytać co sądzisz o napojach izotonicznych typu POWERADE ? Przegłądałam Twojego bloga, ale nie mogłam nic na ten temat znaleźć, pozdrawiam 🙂

Aniu, bardzo ciekawy blog, gratuluje. Interesuje mnie Twoje zdanie na temst octu uzywanego do przetworów na zime. Czy warto robić a później jeść takie produkty? 🙂

Swoją przygodę z patisonami rozpoczęliśmy jakieś dwa lata temu:) Na początku nie byliśmy przekonani do tego warzywa 🙂 Właściwie większość ludzi nie wie tak naprawdę czym on do końca jest i omijają go z daleka, a szkoda. Od tamtego czasu stale gości w naszej kuchni. Zupy kremy to nasze ulubione, a połączenie dyni i patisona musi być naprawdę smaczne. Taka wersja dyniowej de lux 🙂 http://www.dbamofigure.pl