Spirulina w ciąży

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o oczyszczaniu organizmu. Nic dziwnego – wszechobecny smog, ogromna ilość spalin czy nawozów stosowanych w produkcji żywności to tylko wierzchołek góry substancji, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Niestety wiele z nich ma niekorzystny wpływ na pracę naszego organizmu. Jak zatem zadbać o nasze ciało, aby usuwać z niego toksyny? Pomysłów jest wiele, ale ja dzisiaj przybliżę Wam spirulinę, która jest bardzo pomocna w procesie nie tylko oczyszczania organizmu, ale również jako naturalny suplement diety.

 

Czym jest spirulina?

Spirulina to alga Spirulina platensis, dokładniej sinica. Mimo, że dla wielu osób jest to wciąż nowy produkt, to wyobraźcie sobie, że już starożytni Aztekowie doceniali jej właściwości. Obecnie, naturalnie rosnącą spirulinę możecie spotkać w Afryce oraz Meksyku. Jednak w ciągu ostatnich 50 lat powstało wiele hodowli spiruliny, dzięki czemu jest łatwo dostępna w każdym zakątku świata.

 

Właściwości spiruliny

Spirulina składa się w około 65-70% z białka, więc nie bez przyczyny otrzymała miano “zielonego mięsa”. Poza proteinami, jej spożywanie wzbogaci Wasze organizmy o beta-karoten, kwas foliowy (niezwykle istotny dla kobiet w ciąży!), bioflawonoidy, kwas linolenowy, żelazo, mangan, miedź, selen i cynk. Nie można zapomnieć również o zawartych w niej witaminach z grupy B oraz A, C, D, E, K. Wszystkie wspomniane substancje bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu każdego dnia, poprawiając jego wydajność. Jednakże spirulina wpływa również na poprawę jego odporności ze względu na korzystny wpływ na namnażanie się flory bakteryjnej w jelitach. 

 

Stosowanie spiruliny

Spirulinę powinny spożywać osoby ograniczające jedzenie mięsa. Warto wprowadzić ją do codziennej diety jako źródło białka roślinnego. Dodatkowo zawarte w niej żelazo oraz właściwości zwiększające produkcję czerwonych krwinek sprawiają, że spirulina powinna być stałym elementem diety osób zmagających się z anemią oraz kobiet ciężarnych. We wstępie opisałam właściwości oczyszczające wspomnianej algi, dlatego nie można o nich zapominać. Za to działanie odpowiedzialna jest fitocyjanina, czyli barwnik nadający spirulinie piękny, zielono-niebieski kolor. Coraz częściej dermatolodzy wspominają o niej jako wsparciu w walce z trądzikiem, ponieważ nie tylko oczyszcza organizm, ale posiada także  właściwości przeciwzapalne.

 

 

Spirulina w ciąży

Wiele kobiet zastanawia się nad stosowaniem spiruliny w ciąży. Jednakże nie ma powodów do obaw, jest nie tylko bezpieczna, ale również polecana do wprowadzenia jako składnik codziennej diety. Zawarty w spirulinie kwas foliowy znany jest wszystkim kobietom ciężarnym, jako witamina wspierająca prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Warto poza zaleconą przez lekarza suplementacją, spożywać go w formie naturalnej. Dodatkowo spirulina jest bogata w składniki takie jak witamina K oraz D czy wapń, które zapobiegają powstawaniu nadciśnienia w trakcie ciąży, ale przede wszystkim wspierają mineralizację kości maluszka. Nie można zapomnieć o żelazie, które będzie chroniło przed pojawieniem się anemii, z którą zmaga się bardzo wiele z przyszłych mam. Niezwykle istotnymi składnikami są również witaminy A, C i E, które chronią przed powstawaniem wad wrodzonych. Warto pamiętać, że wspomniane witaminy oraz składniki mineralne są istotne w żywieniu nie tylko kobiet ciężarnych. Spirulina pomoże odbudować się organizmowi po porodzie, aby młoda mama szybciej odzyskała pełnię sił do opieki nad maluszkiem.

 

Spirulina w praktyce

Wiecie już dlaczego warto korzystać ze spiruliny. Teraz podpowiem Wam do czego można ją wykorzystać! Podstawą będą oczywiście koktajle, puddingi, jaglanki czy po prostu jako dodatek do wody. Również na moim blogu znajdziecie przepisy z jej udziałem: spaghetti z zielonym pesto, makaron po chińsku czy pudding z jagodami

Samą spirulinę oraz produkty z jej udziałem dostaniecie również w Foods by Ann: Spirulina, Smoothie z pomarańczą, Smoothie Bowl czy Pudding 🙂 

 

Literatura:

  1. De Freitas Brito A., Silva A. S., De Souza A. A. i wsp. Supplementation with Spirulina platensis Modulates Aortic Vascular Reactivity through Nitric Oxide and Antioxidant Activity. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2019; 1-12.
  2. Pilkington K. Spirulina (blue-green algae). CAM Cancer. 2019.
  3. Stanic-Vuvinic D., Minic S., Nikolic M. R. i wsp. Spirulina Phycobiliproteins as Food Components and Complements. Microalgal Biotechnology. 2018, 7; 129-150.

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak to w końcu jest z tą spiruliną w ciąży? Bo tu jest informacja że jest zalecana, a w innych miejscach można przeczytać żeby nie stosować jej w ciąży bo można zaszkodzić dziecku.

Najlepiej zapytaj o to swojego lekarza lub dobrego dietetyka

Pani Aniu, jestem w ciąży i zakupiłam chlorelle w Pani sklepie. Właściwości wydają się być podobne co spiruliny. Czy również jest ona bezbieczna w ciąży?

Najlepiej zapytaj o to swojego lekarza lub dobrego dietetyka

Chrollela działa bardziej oczyszczająco radzę zapytaj swojego lekarza prowadzącego.