stek_z_selera

Stek z selera z pieczarkami i wegańską mozzarellą

Roślinny stek — brzmi intrygująco? Spróbujcie zrobić stek z selera. Wydaje mi się, że to dość niedocenione warzywo, które często wykorzystujemy jedynie do przygotowywania zupy lub bulionu. Oczywiście, możecie dodać więcej ulubionych przypraw i eksperymentować ze smakiem 🙂

 

Sposób przygotowania:

Seler obrałam i pokroiłam w plastry o grubości około 1 cm. Posmarowałam plastry oliwą, przyprawiłam solą i pieprzem z obu stron. Następnie przełożyłam je na blachę do pieczenia i piekłam w 200°C przez około 45 minut (do momentu, aż plastry stały się miękkie i złociste).

Na patelni rozgrzałam masło klarowane, podsmażyłam pokrojone pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu. Roszponkę przełożyłam na talerz, ułożyłam na niej upieczone steki z selera. Dodałam na wierzch pieczarki, pokrojoną w pióra cebulę i pokruszoną mozzarellę. Na koniec dodałam jeszcze kilka orzechów włoskich 🙂

 

stek_seler

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

O faktycznie, seler jest mocno niedoceniany – ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłem 😀 Dzięki za przepis, sprawdzę!