Świąteczny smak na śniadanie czyli owsianka z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych

Trudno wyobrazić mi sobie święta bez ich udziału 🙂 Nadają niepowtarzalnego smaku i zapachu Bożego Narodzenia. Są także dodatkiem do popularnych herbat zimowych.

Przyprawy korzenne, bo o nich mowa, ze względu na rozgrzewające działanie są u mnie obecne podczas całej zimy, ale to właśnie w okresie świątecznym wykorzystuję je w większości wypieków i wielu daniach.
Do przypraw korzennych należą np. : cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki czy też szafran.

Dziś propozycja na owsiankę z karmelizowaną gruszką w przyprawach korzennych.

Sposób przygotowania:
Płatki gotowałam w mleku roślinnym, do momentu jego wsiąknięcia.
Na patelni rozgrzałam olej kokosowy i dodałam pokrojoną i obraną gruszkę oraz brzoskwinie pokrojone w trójkąty. Delikatnie karmelizowałam z każdej strony, posypując cukrem kokosowym.
Przełożyłam do miseczki, a następnie posypałam granatem i przyprawami korzennymi.

 

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pysznie, uwielbiam owsianki, ale brzoskwinie :D? w Grudniu?:)) Nieeee.

Pomysł bardzo dobry 🙂 zamiast brzoskwini dodam mandarynke- będzie jeszcze bardziej świątecznie 🙂 śliskam Ann😘

Super rozgrzewający przepis, uwielbiam owsianki. Czy zamiast tłuszczu kokosowego można zastąpić go innym tłuszczem lub płynem?

Już się karmelizują gruszki! Dziękuję za inspirację Aniu 🙂