Świąteczny pieczony kurczak z kasztanami

Czy wy też zaczęliście odliczanie dni do świąt? Ja już nie mogę się doczekać! 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym nie wymyślała w tym czasie kolejnych nowości na świąteczny stół. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na kurczaka z kasztanami, który świetnie sprawdzi się w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie kasztanów, koniecznie zajrzyjcie TUTAJ lub TUTAJ.

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawami od zewnątrz oraz od środka. Czosnek i cebulę pokroiłam i włożyłam do środka oraz natarłam nimi kurczaka. Do wnętrza kurczaka włożyłam cytrynę pokrojoną w ósemki oraz gałązki rozmarynu. Piekłam w 180°C przez około 1,5 godziny. Na dolnej półce piekarnika możesz włożyć miskę z wodą, dzięki czemu kurczak nie będzie suchy. Co jakiś czas polewałam mięso sosem, który powstał na skutek pieczenia. Kasztany w łupinkach ponacinałam i piekłam około 20 minut. Możesz także kupić gotowe kasztany i włożyć do środka kurczaka na ostatnie 10 minut pieczenia. Upieczone kasztany oprószyłam solą oraz cynamonem.

 

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kurczak świetny ! W smaku jest bardzo dobry ! smak rozmarynu jest mi znany od dziecka gdyz pochodzę z leśnej rodziny tradycjami myślistwa i często gęsto używany jest do potraw z dzikiego mięsa. Nigdy nie wpadłabym na pomysł połączenia go z kurczakiem ! Wszystkim hejterom polecam najpierw wypróbować przepis , a później oceniać, ja polecam ! P.S jestem zadowolona. Dziękuję pani Aniu Ćwiczę z pani aplikacja korzystam z diety choruje na hashimoto niedoczynność tarczycy insulinoopornosc ktora dzięki pani diecie sie zmniejszyła schudlam.. samopoczucie jest świetne! Wiekszosc dietetyków nie mogła mi pomóc z pani aplikacjami mi się to udało. Życzę wszystkiego najlepszego i zdrowia dla pani i całej rodziny !