Świąteczny placek z jabłkiem, gruszką i korzennymi przyprawami

Nie dość, że pyszne, to jeszcze bardzo proste 🙂
Przeglądając nowe przepisy bożonarodzeniowe, wiele osób już na wstępie boi się, że ich przygotowanie zajmie wieki, a dodatkowo będzie to bardzo trudne zadanie. Ponadto wciąż brakuje czasu, a świąteczny wypiek na pewno stanie się zakalcem. Znamy to? 🙂
Pokażę Wam jak przygotować ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu i wyjdzie każdemu, nawet początkującym 🙂

Najlepiej zjeść go na ciepło 🙂

Sposób przygotowania:

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.

Do robota kuchennego włożyłam obranego banana oraz gruszki. Wszystko zmiksowałam. Następnie dodałam mąkę, jajko, olej i cukier kokosowy oraz przyprawy. Wszystko wymieszałam.

Pokroiłam na średnie kawałki jabłko i włożyłam je do ciasta. Wymieszałam. Masę przełożyłam do foremki (26-28 cm)  natłuszczonej olejem kokosowym. Na wierzch ułożyłam migdały, posypałam cynamonem oraz cukrem kokosowym.

Piekłam ok 50 minut (najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem środek ciasta).

 

 

Komentarze 22 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy można użyć innej mąki? Mam ogromny problem z kupnem owsiane a przepis bardzo bym chciała przetestować ?

wystarczy zmielic platki owsiane w mlynku do kawy

W smaku pyszne!! Nie wygląda powalająco ale to smak się liczy?

ANIU, TAK Z CIEKAWOŚCI, CZEMU W SWOJEJ KUCHNI NIE STOSUJESZ DROŻDŻY???

W liście składników nie ma jajka, pojawia się natomiast w opisie. Proszę o korektę tekstu…

Aniu… bardzo chciałabym zrobić ten placek, ale co z jajkami i sodą?

jajko w składnikach.

W składnikach jest jabłko a w przygotowaniu jajko. to dodać jajko czy nie? Na pewno zrobię.

1 jajko w skłądnikach

Jajko? Należy dodać czy nie, bo jest rozbierzność, w wymienionych składnikach go nie ma, potem się pojawia 🙂

Aniu, czy zamiast cukru kokosowego i oleju kokosowego mogę dodać zwykły cukier i olej? :-))

Jest napisane “jajko”, a nie “jajka”, wiec wnioskuje, że jedno 😉

Ann !! Zaproś mnie na kawę z ciastkiem ! Nie odmówię !przyfrunęły wrecz !!:):) Haha
Wiadomo , można sobie zrobić samemu ale jak patrzę na Twoje dania, desery itd to po prostu kopara opada i topie się
we własnej ślinie haha !!:):) Wygląda prze py sznie :):) buziaki śle ;* 🙂

Aniu, mogę użyć innej mąki niż owsianej? Dysponuję kukurydzianką, ryżową i jaglaną. Pozdrawiam 🙂

Niesamowity przepis. Jestem pod wrażeniem. Pozdrowienia.

ja zblendowałam 🙂 wygląda ok, ale jeszcze ma się piec z pół godziny więc zobaczymy 🙂 ale zapach z piekarnika obłędny 🙂