Szaszłyki z dyni i cukinii
Szaszłyki to wspaniała propozycja na przekąskę, kolację lub spotkanie ze znajomymi.
Te z warzyw są zawsze kolorowe, więc poprawiają humor i apetyt. Istotą są przyprawy: warto zrobić marynatę pełną ziół, które dadzą nie tylko smak i wyjątkowy aromat, ale też ułatwią trawienie.
Warzywa obrałam, umyłam i pokroiłam. Zrobiłam szaszłyki. Z podanych składników zrobiłam marynatę mieszając wszystko dokładnie. Połową marynaty polałam szaszłyki i wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piekłam 10 minut i polałam resztą marynaty. Piekłam dalej do miękkości warzyw.
Smacznej wiosny!
Komentarze 9 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Jakim cudem Pani nie jest chuda jak patyk przy takiej diecie (regularne 5 posiłków dziennie, tylko nienasycone tłuszcze, zero cukru) i bardzo intensywnych treningach? Jak Pani nie chudnie Pani Aniu!?
Bardzo duży plus dla Ciebie, że robisz własne marynaty. Czasami warto eksperymentować z kilkoma przyprawami tak by stworzyć swoją uniwersalna marynatę. Potem okazuje się, że stworzyliśmy smak który jest dla nas idealny i możemy dodawać “naszą” marynatę do innych potraw.
http://zrzucbrzuch.blogspot.com/2012/12/grillowany-kurczak-z-ryzem.html
Jedyne czego brakuje mi w przepisie to soczyste kawałki kurczaka wtedy przepis byłby po prostu idealny 🙂
http://zarobkinablogu.blogspot.com/2014/11/jak-umiescic-link-w-komentarzu-krok-po.html
Uwielbiam szaszłyki i wszelkiego rodzaju dania na grilla, smak grillowanych warzyw jest naprawdę niezły. Najlepiej potrawy smakują z tradycyjnie przyrządzone na ogniu.
http://fitprzepisy.pl/
Marynata według tego przepisu moim zdaniem świetnie nadaje się również do wersji mięsnej. Spokojnie możemy zamarynować w ten sposób kurczaka albo indyka i dodać do szaszłyków (wersja dla osób lubiących mięso). Pogoda sprzyja coraz bardziej, trzeba odkurzyć grille w garażu więc przepis już wkrótce będzie można wykorzystać na tradycyjnym grillu 🙂 http://dbamofigure.pl/
Pani Aniu mam pytanie. Czy do ugotowanej zupy kremu z dyni mozna dorzucić ser kozi chodzi mi o około 30-40gram? Czy jednak nie jest to odpowiednie połączenie? Pozdrawiam
ac z olejem lnianym dodanym do marynaty i zapiekanym przecież olej lniany w wysokiej temperaturze ma trujące własciwosci nie wiem jakie ale zawsze jest informacje aby nie podgrzewać
aniu, mam takie nietypowe pytanie odnośnie diety – co należy jesc żeby wyszczuplić twarz? jestem szczupla ale na twarzy gruba i mam podwojny podbródek. czy można to zmienić dieta lub ćwiczeniami?
Aniu prawdopodobnie masz za dużo wody w organizmie na skutek spożywania posiłków z dużą ilością soli która ją zatrzymuje, ogranicz jej spożycie, spróbuj też robić masaże w okolicach podbródka. nie jestem ekspertka, próbuje pomóc, pozdrawiam:)