tarta_

Tarta gruszkowa

Mam dla Was kolejny przepis na zdrową słodkość – prostą, zdrową i niewymagającą pieczenia. Tarta świetnie sprawdzi się także jako tort na specjalne okazje. Wystarczy, że udekorujecie ją np. świeżymi kwiatami. Wygląda naprawdę efektownie, a smakuje… jeszcze lepiej! 🙂

 

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe piekłam w piekarniku przez około 15 minut w 180°C, po czym pozostawiłam do wystudzenia. Następnie pozbyłam się ich skórek, przecierając je bawełnianym ręcznikiem. Orzechy zmieliłam wraz ze słonecznikiem. Dodałam daktyle, sól, cynamon, olej kokosowy i całość zmiksowałam. Przygotowaną masą wyłożyłam dno okrągłej formy (o średnicy 20 cm) i wstawiłam do lodówki.

Gruszki obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, przełożyłam do rondelka, zalałam wodą i dusiłam pod przykryciem do momentu, aż zmiękły. Ugotowane gruszki zblendowałam na jednolitą masę. Dodałam mleczko kokosowe, miód, cynamon, kardamon, zmielone goździki, agar i gotowałam całość na wolnym ogniu przez około 15 minut, cały czas mieszając. Odstawiłam powstałą masę do wystygnięcia.

Na schłodzony spód tarty wylałam gruszkowe nadzienie i ponownie całość wstawiłam do lodówki na około godzinę. Przed podaniem udekorowałam tartę posiekanymi orzechami, kwiatami i świeżymi owocami. Smacznego! 🙂

 

tarta_gruszka

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam wczoraj! Moja nie jest tak piękna jak ta ze zdjęcia, ale przepyszna! Zrobię na pewno jeszcze nie raz! Dodam jeszcze jedną gruszkę, żeby było bardziej owocowe!