Tłuszcz nie taki straszny, jak o nim piszą! W roli głównej awokado

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że wszystkie tłuszcze są niezdrowe. Przyczyniają się do rozwoju nadwagi i otyłości, doprowadzają do zawału i wielu innych groźnych chorób. Królowała moda na diety redukcyjne, niskotłuszczowe.

Tłuszcze są natomiast niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są między innymi świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, i K), dostarczają energii i kwasów tłuszczowych. Tłuszcze zwierzęce są ponadto źródłem cholesterolu. Tkanka tłuszczowa pełni natomiast funkcję izolatora termicznego oraz ochrania narządy wewnętrzne. Tłuszcze ponadto ułatwiają nam odczuwanie smaku potraw. Są również budulcem błon komórkowych.

Należy jednak mieć na uwadze, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Nie każdy rodzaj tłuszczu wykazuje korzystny, prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Musisz więc wiedzieć, które z nich wybierać, aby pomóc swojemu zdrowiu.

Awokado

Jednym z moich ulubionych źródeł tłuszczu w diecie jest awokado i dzisiaj to jemu dedykuję ten wpis ?. Awokado doceniam nie tylko za jego delikatny smak, ale także niezliczone właściwości prozdrowotne i wysoką wartość odżywczą.

Wiem, że ze względu na wysoką kaloryczność wiele osób rezygnuje ze spożycia awokado, ale uwierzcie mi, że prozdrowotne właściwości to rekompensują.

Awokado to przede wszystkim bogactwo zdrowych tłuszczów, a w głównej mierze nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju układu nerwowego i mózgu. Ułatwiają ponadto zapamiętywanie i koncentrację. Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado nie podnoszą poziomu złego cholesterolu. Wykazują natomiast właściwości przeciwzapalne, obniżają ryzyko zakrzepów, zapobiegają nadciśnieniu.

Awokado jest ponadto dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witamin (np. witaminy E, C, K, kwas foliowy) i składników mineralnych (takich jak: potas, żelazo, magnez, wapń).

Antyoksydanty zawarte w awokado (w tym glutationu) odpowiadają za poprawną pracę układu immunologicznegoi nerwowego. Awokado zawiera także luteinę, która dba o nasz wzrok.

Jeśli Was zachęciłam do częstych eksperymentów kulinarnych z udziałem awokado w roli głównej, to zapraszam na bloga. Znajdziecie tu wiele przepisów na dania obiadowe, koktajle, sałatki, a nawet słodkie przekąski, takie jak:

Więcej przepisów znajdziesz również w mojej aplikacji Diet & Training by Ann!

Spróbuj, bo warto wzbogacać swoje potrawy! Pamiętaj, że dodając awokado do potraw, takich jak: sałatki, zupy i inne można dostarczyć do organizmu szereg korzystnych substancji prozdrowotnych.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Awokado jest aż tak zdrowe. Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Trzeba częściej wykorzystywać awokado w jadłospisie. Bo warto. Pozdrowienia.

Super.Moja dwuletnia córeczka to aż się trzęsie jak widzi awokado ,bo nie może się doczekać kiedy je zje.?