Pieczone truskawki w sezamie z ryżem

Długo wyczekiwane przez wiele osób…nasze polskie pyszne truskawki już zawojowały stragany i warzywniaki 🙂

Składniki:
  • 350 g truskawek
  • 150 g białego ryżu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Truskawki to owoce zwiastujące nadejście lata, niezmiennie kojarzą mi się z początkiem czerwca. Jeżeli chodzi o dobroczynne właściwości truskawek to charakteryzuje je przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C. Są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym folianów, szczególnie polecanych kobietom w ciąży. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę K, potas, magnez, fosfor, wapń oraz mangan, który korzystnie wpływa m.in. na: metabolizm energetyczny organizmu, zdrowie kości, prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Wykorzystajmy sezon do granic możliwości i cieszmy się smakiem komponując z nich różne dania i przysmaki.

A moja propozycja na dziś np. na II śniadanie..;)

Pieczone truskawki w sezamie z ryżem 

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym – jeśli ktoś lubi to np. mleko kokosowe dodaje delikatny posmak. Następnie pieczemy w 150 stopniach około 10 minut pokrojone na ćwiartki i posypane wanilią truskawki .
Do ryżu dodajemy olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy.
Do miseczki wykładamy ryż oraz truskawki, posypujemy sezamem. Ja dodałam dodatkowo (opcjonalnie) do smaku  jogurt kokosowy.

Komentarze 53 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wyglada smakowicie ! ??tylko nie mogę znaleźć informacji ile ma kalorii ??

Aniu moze masz jakis przepis na ciasto drożdżowe które uwielbiam, niestety nie znalalzlam przepisu bez cukru

Pycha ! Dawno nie jadłam nic tak pysznego…przepis bardzo prosty a jaki smaczny 🙂 danie to smakuje lepiej niż nie jeden baton 😉

Czy pieczenie truskwek pozbawia je witamin albo znacznie minimalzuje ich wartość odzywcza?

Pani Anno,
czy mogłaby Pani wyrazić swoją opinię na temat popularnego ostatnio intermittent fasting? Jestem ciekawa Pani poglądów w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie!

Aniu, może kiedyś opublikowałabyś jakieś porady odnośnie regulowania gospodarki hormonalnej dietą? Czego unikać, a o co wzbogacić dietę? Męczę się od dłuższego czasu z trądzikiem hormonalnym i pomyślałam sobie, że może sama sobie szkodzę jakimś składnikiem, albo może nie dostarczam czegoś ważnego organizmowi. Z tego co zdążyłam się zorientować to nie jestem odosobniona w tym problemie. Byłabym bardzo wdzięczna, bo już nie wiem, co robić. Miłego weekendu 🙂

Kocham truskawki a przepis jest wręcz boski! <3
Twoje nowe produkty są świetnie skomponowane na pewno na coś się skuszę 😀

Mało czytelny ten opis do ryżu gotowanego dodajemy skład iki czy ugotowanego i olej roztopiony czy w całości przepraszam że pytam kuchnia to dla mnie coś obcego

Możemy dodać pod koniec gotowania. Pozdrawiam

Do niedawna opiekowałam się córeczką Pani, która sama była lekarzem a Basia to jej trzecie dziecię. Również karmiła piersią, kiedyś tak się zgadało właśnie na temat karmienia i diety w ciąży. Powiedziała mi taką rzecz, że jak w czasie ciąży jadła wszystko to po porodzie i przy karmieniu piersią nie było problemu z reakcjami alergicznymi u dzieciaków. Raczej bardziej reagowały na zbyt mocno przyprawione posiłki, które mama jadła. 😉 Aniu podzielasz zdanie czy jesteś raczej ostrożna w tej kwestii ?

Moja mama w czasie ciąży bardzo dbała o różnorodność diety, jadła zdrowo, dużo warzyw, dobre mięsa, orzechy, żadnej żywności przetworzonej. Czytała, ze właśnie różnorodna dieta zapobiega alergiom. Niestety i ja i mój brat w pierwszym okresie życia byliśmy okropnie uczuleni na bardzo dużo rzeczy 🙁

Koniecznie zrobię ,szukam ostatnio znów fajnych inspiracji w jedzeniu i wydaje mi się napewno że u Ciebie znajdę dużo zajefajnych przepisów ?

A ryż brązowy może być ??? Czytałam u Pani na blogu , że biały nie ma wartosci odżywczych ?

Basmati i jasmin jak najbardziej, ryż brązowy, dziki, czerwony, czarny – również.

Dziękuję za podpowiedź, a który z tych jest najlepiej odzywczy w ciąży czy to nie ma znaczenia????

Ja też karmię piersią i truskawki jem.

Karmie piersią też jem wszystko bez przesady.

Niestety, ale dieta ma znaczenie. Widzimy to w badaniach na nietolerancje pokarmowe, trafiają dzieciaczki z silnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

Mozesz 🙂 obserwuj tylko dziecko czy cos mu nie wyskakuje i zajadak do woli. Też karmie, zjadlam dzis pół kilo 😀

Pewna ginekolog (znana również jako mamaginekolog) ostatnio uświadamiała, że nie ma czegoś takiego jak „dieta matki karmiącej”, możesz jeść wszystko. Mleko powstaje z krwi, a to co jemy jest trawione, przetwarzane na aminokwasy, tłuszcze i inne mikroelementy i dopiero przetwarzane przez organizm na mleko. Swoją drogą polecam zajrzeć na jej stronę czy fb.

A czy zamiast oleju kokosowego można do ryżu dodać Mus kokosowy? ?

tak, to też tłuszcz 🙂

Aniu, a jak to jest z tym, że truskawki uważane są jako produkty, które powodują alergie, dlatego nie są zalecane przy karmieniu. Abstrahuję od tego, czy Ty karmisz, czy nie, ale ja karmię i jestem ciekawa, co uważasz 🙂 Pozdrawiam 🙂

Karmię i nie jem póki co truskawek, produkty które uznawane są za silne alergeny, dobrze jest wprowadzać stopniowo do diety i obserwować reakcję maluszka (czy nie ma bólu brzucha, problemów ze skórą itp)

Jeśli sięgamy po truskawki, to najlepiej wybierać te ze sprawdzonego zródła, najlepiej hodowane bez uzywania srodków chemicznych, wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo, że my i nasze dzieci bedziemy zdrowsi

Aniu a jak maja sie truskawki i karmienie piersią ? Jestem mama 2 tygodniowego maluszka i nie wiem czy moge jesc truskawki 🙁 Czy wszystko zalezy od tegi aby stopniowo i w malych ilosciach wprowadzac nowe smaki ? W ciazy korzystalam z Twoich przepisow i kierowalam sie od dluzszego czasu zasadami zdrowego zywienia. Pozdrawiam.

Produkty które uznawane za alergeny, dobrze jest wprowadzać stopniowo do diety i obserwować reakcję maluszka (czy nie ma bólu brzucha, problemów ze skórą itp.)

Lekarze odradzają jedzenia truskawek w ciąży z uwagi na wysokie ryzyko zakażenia toksoplazmozą. Jakie masz na ten temat zdanie?

tak samo inne owoce i warzywa, które nie są dokładnie myte.

Pani Ania osobiście odpowiada tu na komentarze czy jest to inna osoba odpowiedzialna za komunikacje? 🙂
Pozdrawiam

tak ja odpowiadam 🙂 jak tylko czas teraz pozwala 🙂
Pozdrawiam 🙂

Dziekuje za odpowiedz. W jaki sposob moge sie z Pania skontaktowac?

Uwielbiam Twoje przepisy za prostotę. Kilka chwil i gotowe! (w czasie sesji czas jest na wagę zlota :)) Szybko, meeega smacznie i przede wszystkim zdrowo ?

Ania jest najlepsza, wlasnie moj brat podeslal mi zdjecie jednego z Twoich przepisow na smoothie, moj brat, ktory nigdy nie gotuje : )
Ile radosci, nawet sobie nie wyobrazacie, a jak mu smakuje.

Radosc, ze Cie tutaj mamy : )

Aniu przeczytałam Twoją najnowszą książkę i zrobiłam sobie testy na nietolerancje pokarmowe, wyszło, że jestem uczulona na mleko, jaja oraz gluten. Obecnie staram się o dzidziusia czy mogę zastosować Twoją dietę (poziom 2 lub 3) w celu wyeliminowania tych wszystkich składników które mi szkodzą?

Aniu pomocy !! 🙂
Chce robić z letnich owoców dżemy i przetwory na zimę. Moja mama zawsze robi z cukrem jako konserwant aby wszystko przetrwało w słoikach. Chce go zastąpić aby były zdrowo…:) Czym najlepiej zastąpić biały cukier ??? Czy można ksylitolem lub cukrem kokosowym???

a po co dosladzac? sa odmiany truskawek bardzo slodkich, wystarczy dodac nasiona chia, idealnie nadaja konsystencje dzemikow, zapasteryzowac jak zwykle i odstawic do zimy 😉

Fajny pomysł z tymi nasionami chia. Myślę, że sprawdzą się także nasiona lnu.

Są też przepisy, że zamiast cukru można dodać soli. Nazywa się to janginizacja. Ale niestety tylko o tym czytałam, jest dużo przepisów w sieci 🙂

Aniu, a czy podczas pieczenia truskawki nie stracą swoich drogocennych właściwości?

O mniam ale narobilas smaka tym przepisem ? siedze w pracy i juz mysle jakie pyszne bedzie jak wroce do domu i zrobie ? czy truskawki nie straca nic z wartosci po upieczeniu? Pozdrawiam ?