Pieczone truskawki w sezamie z ryżem

Długo wyczekiwane przez wiele osób…nasze polskie pyszne truskawki już zawojowały stragany i warzywniaki 🙂

Truskawki to owoce zwiastujące nadejście lata, niezmiennie kojarzą mi się z początkiem czerwca. Jeżeli chodzi o dobroczynne właściwości truskawek to charakteryzuje je przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C. Są także doskonałym źródłem witamin z grupy B, w tym folianów, szczególnie polecanych kobietom w ciąży. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę K, potas, magnez, fosfor, wapń oraz mangan, który korzystnie wpływa m.in. na: metabolizm energetyczny organizmu, zdrowie kości, prawidłowy przebieg krzepnięcia krwi oraz wspomaga pracę układu nerwowego.

Wykorzystajmy sezon do granic możliwości i cieszmy się smakiem komponując z nich różne dania i przysmaki.

A moja propozycja na dziś np. na II śniadanie..;)

Pieczone truskawki w sezamie z ryżem 

Składniki:
  • 350 g truskawek
  • 150 g białego ryżu
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym – jeśli ktoś lubi to np. mleko kokosowe dodaje delikatny posmak. Następnie pieczemy w 150 stopniach około 10 minut pokrojone na ćwiartki i posypane wanilią truskawki .
Do ryżu dodajemy olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy.
Do miseczki wykładamy ryż oraz truskawki, posypujemy sezamem. Ja dodałam dodatkowo (opcjonalnie) do smaku  jogurt kokosowy.
8 czerwca 2017 / 51 komentarzy

Komentarze do wpisu 51 komentarzy

  • Joantka napisał(a):

    Pychota!!!

  • Weronika napisał(a):

    Aniu moze masz jakis przepis na ciasto drożdżowe które uwielbiam, niestety nie znalalzlam przepisu bez cukru

  • domaaa napisał(a):

    Pycha ! Dawno nie jadłam nic tak pysznego…przepis bardzo prosty a jaki smaczny 🙂 danie to smakuje lepiej niż nie jeden baton 😉

  • Justyna napisał(a):

    Czy pieczenie truskwek pozbawia je witamin albo znacznie minimalzuje ich wartość odzywcza?

  • Ola napisał(a):

    Pani Anno,
    czy mogłaby Pani wyrazić swoją opinię na temat popularnego ostatnio intermittent fasting? Jestem ciekawa Pani poglądów w tej sprawie.
    Pozdrawiam serdecznie!

  • ankara napisał(a):

    Kocham truskawki a przepis jest wręcz boski! <3
    Twoje nowe produkty są świetnie skomponowane na pewno na coś się skuszę 😀

  • Adam67 napisał(a):

    Mało czytelny ten opis do ryżu gotowanego dodajemy skład iki czy ugotowanego i olej roztopiony czy w całości przepraszam że pytam kuchnia to dla mnie coś obcego

  • Pelasia ;) napisał(a):

    Do niedawna opiekowałam się córeczką Pani, która sama była lekarzem a Basia to jej trzecie dziecię. Również karmiła piersią, kiedyś tak się zgadało właśnie na temat karmienia i diety w ciąży. Powiedziała mi taką rzecz, że jak w czasie ciąży jadła wszystko to po porodzie i przy karmieniu piersią nie było problemu z reakcjami alergicznymi u dzieciaków. Raczej bardziej reagowały na zbyt mocno przyprawione posiłki, które mama jadła. 😉 Aniu podzielasz zdanie czy jesteś raczej ostrożna w tej kwestii ?

    • Michalina napisał(a):

      Moja mama w czasie ciąży bardzo dbała o różnorodność diety, jadła zdrowo, dużo warzyw, dobre mięsa, orzechy, żadnej żywności przetworzonej. Czytała, ze właśnie różnorodna dieta zapobiega alergiom. Niestety i ja i mój brat w pierwszym okresie życia byliśmy okropnie uczuleni na bardzo dużo rzeczy 🙁

  • Anka napisał(a):

    to i ja zrobię 🙂

  • Asia napisał(a):

    Koniecznie zrobię ,szukam ostatnio znów fajnych inspiracji w jedzeniu i wydaje mi się napewno że u Ciebie znajdę dużo zajefajnych przepisów 😘

  • Karola napisał(a):

    A ryż brązowy może być ??? Czytałam u Pani na blogu , że biały nie ma wartosci odżywczych 😉

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Basmati i jasmin jak najbardziej, ryż brązowy, dziki, czerwony, czarny – również.

      • Karolina 😊 napisał(a):

        Dziękuję za podpowiedź, a który z tych jest najlepiej odzywczy w ciąży czy to nie ma znaczenia😃???

  • Iwona napisał(a):

    Właśnie zrobiłam… jest pyszne

  • KasiaMamaJuli napisał(a):

    Karmie piersią więc nie mogę truskawek 🙁

    • Aneta napisał(a):

      Ja też karmię piersią i truskawki jem.

    • Orszila napisał(a):

      Karmie piersią też jem wszystko bez przesady.

      • Anna Lewandowska napisał(a):

        Niestety, ale dieta ma znaczenie. Widzimy to w badaniach na nietolerancje pokarmowe, trafiają dzieciaczki z silnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi.

    • Karolina napisał(a):

      Mozesz 🙂 obserwuj tylko dziecko czy cos mu nie wyskakuje i zajadak do woli. Też karmie, zjadlam dzis pół kilo 😀

    • M. napisał(a):

      Pewna ginekolog (znana również jako mamaginekolog) ostatnio uświadamiała, że nie ma czegoś takiego jak „dieta matki karmiącej”, możesz jeść wszystko. Mleko powstaje z krwi, a to co jemy jest trawione, przetwarzane na aminokwasy, tłuszcze i inne mikroelementy i dopiero przetwarzane przez organizm na mleko. Swoją drogą polecam zajrzeć na jej stronę czy fb.

  • Marta napisał(a):

    Super przepis. Chętnie skorzystam 🙂

  • Ewa napisał(a):

    Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

  • OLA napisał(a):

    A czy zamiast oleju kokosowego można do ryżu dodać Mus kokosowy? 😊

  • Basia napisał(a):

    Aniu, moze jakis przepis na ciacho z truskawkami…???;)

  • Ania napisał(a):

    Aniu, a jak to jest z tym, że truskawki uważane są jako produkty, które powodują alergie, dlatego nie są zalecane przy karmieniu. Abstrahuję od tego, czy Ty karmisz, czy nie, ale ja karmię i jestem ciekawa, co uważasz 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Karmię i nie jem póki co truskawek, produkty które uznawane są za silne alergeny, dobrze jest wprowadzać stopniowo do diety i obserwować reakcję maluszka (czy nie ma bólu brzucha, problemów ze skórą itp)

      • Wiola napisał(a):

        Jeśli sięgamy po truskawki, to najlepiej wybierać te ze sprawdzonego zródła, najlepiej hodowane bez uzywania srodków chemicznych, wtedy jest wieksze prawdopodobienstwo, że my i nasze dzieci bedziemy zdrowsi

  • Marlena napisał(a):

    Aniu a jak maja sie truskawki i karmienie piersią ? Jestem mama 2 tygodniowego maluszka i nie wiem czy moge jesc truskawki 🙁 Czy wszystko zalezy od tegi aby stopniowo i w malych ilosciach wprowadzac nowe smaki ? W ciazy korzystalam z Twoich przepisow i kierowalam sie od dluzszego czasu zasadami zdrowego zywienia. Pozdrawiam.

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Produkty które uznawane za alergeny, dobrze jest wprowadzać stopniowo do diety i obserwować reakcję maluszka (czy nie ma bólu brzucha, problemów ze skórą itp.)

  • Anna napisał(a):

    Lekarze odradzają jedzenia truskawek w ciąży z uwagi na wysokie ryzyko zakażenia toksoplazmozą. Jakie masz na ten temat zdanie?

  • Katarzyna napisał(a):

    Pani Ania osobiście odpowiada tu na komentarze czy jest to inna osoba odpowiedzialna za komunikacje? 🙂
    Pozdrawiam

  • Ania napisał(a):

    Uwielbiam Twoje przepisy za prostotę. Kilka chwil i gotowe! (w czasie sesji czas jest na wagę zlota :)) Szybko, meeega smacznie i przede wszystkim zdrowo 👌

  • monika napisał(a):

    Ania jest najlepsza, wlasnie moj brat podeslal mi zdjecie jednego z Twoich przepisow na smoothie, moj brat, ktory nigdy nie gotuje : )
    Ile radosci, nawet sobie nie wyobrazacie, a jak mu smakuje.

    Radosc, ze Cie tutaj mamy : )

  • ula napisał(a):

    Czekałam na taki przepis😘

  • Kasia napisał(a):

    Aniu przeczytałam Twoją najnowszą książkę i zrobiłam sobie testy na nietolerancje pokarmowe, wyszło, że jestem uczulona na mleko, jaja oraz gluten. Obecnie staram się o dzidziusia czy mogę zastosować Twoją dietę (poziom 2 lub 3) w celu wyeliminowania tych wszystkich składników które mi szkodzą?

  • Weronika napisał(a):

    Aniu pomocy !! 🙂
    Chce robić z letnich owoców dżemy i przetwory na zimę. Moja mama zawsze robi z cukrem jako konserwant aby wszystko przetrwało w słoikach. Chce go zastąpić aby były zdrowo…:) Czym najlepiej zastąpić biały cukier ??? Czy można ksylitolem lub cukrem kokosowym???

  • julita napisał(a):

    Aniu, a czy podczas pieczenia truskawki nie stracą swoich drogocennych właściwości?

  • Monika napisał(a):

    O mniam ale narobilas smaka tym przepisem 😁 siedze w pracy i juz mysle jakie pyszne bedzie jak wroce do domu i zrobie 😁 czy truskawki nie straca nic z wartosci po upieczeniu? Pozdrawiam 😊

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *