Kokosowy dal z botwinką

Wiosenny dal z botwinką

Co powiecie na wegetariański, wiosenny obiad z botwinką w roli głównej? Korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Botwina to źródło żelaza i witaminy C. Możecie ją jeść także na surowo, np. w formie sałatek, dodać do koktajlu lub smoothie.

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Czosnek przecisnęłam przez praskę, cebulę i buraczki pokroiłam w kostkę, liście botwinki posiekałam, a marchew starłam. Na patelni rozgrzałam masło klarowane, podsmażyłam czosnek i cebulę. Dodałam pozostałe warzywa. Całość mieszałam i smażyłam przez około 2-3 minuty, po czym przełożyłam zawartość patelni do garnka z ugotowaną wcześniej soczewicą. Dodałam mleczko kokosowe, przyprawy i dusiłam wszystkie składniki przez około 5 minut. Danie posypałam posiekaną natką pietruszki 🙂

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Akurat szukałem inspiracji na lekki obiad, wielkie dzięki za przepis! 🙂

Pyszne! 🙂 Akurat miałam wszystkie składniki w lodówce, więc zrobiłam. Jedynie pietruszkę zamieniłam na koperek 🙂 Polecam!