Wołowina po wietnamsku z kurkumą i makaronem gryczanym
Bezglutenowe makarony stają się coraz popularniejsze. W sklepach często znajdziecie tego typu produkty powstałe na bazie strączków (z soczewicy, groszku, ciecierzycy), ale też makaron gryczany, jaglany, czy jeden z najbardziej znanych — ryżowy. Warto urozmaicać dietę i sięgać po różne rodzaje. Wiele z nich znajdziecie w moim sklepie TUTAJ. Do poniższego przepisu wybrałam tym razem makaron gryczany spaghetti 🙂
Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Mięso pokroiłam w cienkie paski, doprawiłam sosem sojowym, pieprzem i wymieszałam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posiekałam cebulę, papryczkę chili, grzyby i podsmażyłam je na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodałam mięso i smażyłam do momentu, aż się zarumieniło. Całość podlałam wodą, dodałam mleczko kokosowe, sok z cytryny, przyprawy i dusiłam, dopóki mięso nie stało się miękkie.
Makaron przełożyłam do miseczki, dodałam na wierzch wołowinę z sosem, kawałek awokado, odrobinę koperku, kolendry i szczypiorek 🙂
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
o, i takie smaki lubię 🙂 a przepis nie wygląda na zbyt skomplikowany, więc może przetestuję w najbliższych dniach 🙂