Wzmocnij się na zimę – acerola
Jesień często wygląda tak, że po kieszeniach pałętają się chusteczki higieniczne. Dookoła krążą wirusy, a kaszel i pociąganie nosem to najczęstsze objawy spadku odporności. Jeśli nie zabezpieczymy się dobrze przed zimą, to czeka nas naprawdę trudny okres.
Mam dla was coś szczególnego! Sprawdzona i skuteczna ACEROLA!
Ten kwaskowaty owoc wyglądem przypominający wiśnię, pochodzi z Ameryki Środkowej. Zasłynął jako naturalne lekarstwo na anemię, ospę wietrzną, dolegliwości wątroby i płuc oraz problemy z układem pokarmowym takie jak czerwonka, biegunka i inne. Najczęściej wykorzystywano go w celu wspomagania układu odpornościowego oraz przeciwdziałania objawom przeziębienia, ze względu na silne działanie antybakteryjne.
Acerola ma niezliczone właściwości, ale ta najcenniejsze to bogactwo witaminy C, jakiego nie dostarczy nam nawet kilogram cytryn czy innych dostępnych warzyw i owoców.
Witamina C jest strażnikiem naszej odporności i silnym przeciwutleniaczem wspierającym układ krążenia, a zatem i pomocą w zapobieganiu miażdżycy, udaru mózgu oraz obniżaniu ciśnienia krwi. Przypisuje się jej także zasługi w walce z nowotworami oraz mocne kości i stawy.
Dodatkowo pomaga w:
- przyswajaniu białek i tłuszczów
- wchłanianiu węglowodanów
- przyswajaniu żelaza
- oddychaniu komórkowe
- usuwaniu toksyn z organizmu
- pozyskiwaniu utlenionej witaminy E
- syntezie kwasu foliowego
Acerola prócz wyżej wspomnianej witamy C, zawiera także prowitaminę A, witaminę K i E i witaminy z grupy B, ryboflawinę, tiaminę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, cynk i potas oraz flawonoidy, które hamują rozkład witaminy C zwiększając jej przyswajanie. Obecność karotenoidów i antocyjanów wspiera walkę ze stresem oksydacyjnym zwalczając wolne rodniki i dodatkowo zapewnia nam dobry wzrok i zdrowy układ sercowo – naczyniowy i ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
To jeszcze nie koniec! Acerola to źródło kwercetyny, która ma silne działanie przeciwalergiczne. W tym małym owocu znajdziemy również białko, tłuszcz, węglowodany.
Jak wyżej wspomniałam, owoce aceroli były doskonałą pomocą w medycynie tradycyjnej podczas leczenia gorączki, czerwonki, biegunki i chorób wątroby. Dzięki tym właściwościom podbiła świat farmaceutyczny i jest wykorzystywana do produkcji tabletek na przeziębienie i kapsułek wzmacniających odporność. Owoc ten równie szybko znalazł zastosowanie w kosmetyce, głównie dzięki zawartości beta-karotenu, który wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, a witamina C dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Ekstrakty z aceroli są często wykorzystywane są do produkcji toników, kremów i maseczek do twarzy. W przemyśle spożywczym owoc ten jest używany do produkcji soków, galaretek, dżemów czy owocowych deserów lub kompotów.
Dużo tego, prawda? To teraz w skrócie najważniejsze informacje:
- zwalcza zmęczenie
- leczy przeziębienia
- dba o układ krążenia i serce
- wspiera produkcję kolagenu
- chroni przed działaniem wolnych rodników
- odgrywa ważną rolę w produkcji enzymów i przeciwciał
- wspiera pracę układu nerwowego
- zapewnia dobry stan dziąseł
- wzmacnia odporność
Niezależnie od wieku warto regularnie sięgać po acerolę, by zapewnić sobie lepsze zdrowie. Szczególnie odczujesz jej prozdrowotne właściwości, jeśli zmagasz się z takimi objawami jak osłabienie, przemęczenie, bóle mięśni i stawów, słaby apetyt, siniaki i krwawiące dziąsła.
Choć polecam ten owoc wszystkim, to jego działanie jest szczególnie korzystne wśród następujących osób:
- często chorujących/ z niską odpornością
- palących papierosy
- sportowców
- osób zagrożonych udarem i zawałem oraz ze słabymi naczyniami krwionośnymi
- cukrzyków
- osób starszych
- chorych na nadciśnienie tętnicze
By wzmocnić odporność, Acerolę możesz też podawać dzieciom.
Polecam jako dodatek to ciepłych śniadań, koktajli, deserów i przetworów owocowych. Mimo kwaskowego smaku na pewno znajdzie się na liście ulubionych dodatków całej rodziny, a troska o zimowe spadki formy też szybko odejdą w zapomnienie 🙂
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ile dawac tej aceroli rocznemu dziecku a ile osobie doroslej? Czy razem z nią można brać olej z czarnuszki?
Jak często i w jakiej dawce dziennej polecasz spożywać acerolę?:)
Czy acerole można bezpiecznie stosować w ciazy ? W jakiej dawcę ?
Acerola jest wyjątkowym specyfikiem na tę porę roku.
Pani Aniu napisałam prywatną wiadomość na FB. Proszę z całego serca o przeczytanie ?
Czy mogą go zażywać kobiety w ciąży ?